Kezdőlap EGÉSZSÉG 8 jele annak, hogy valami nincs rendben a tüdőddel

8 jele annak, hogy valami nincs rendben a tüdőddel

A tüdő és a légutak alapján számos betegséget elkaphatunk, a tüdőrák az egyik leghalálosabb betegségek közé tartozik.

Szinte soha nincs elegendő energiánk

Már egy rövidebb lépcsőzés után is úgy érezzük, mintha lefutottuk volna a maratont? Szinte minden nap szükségünk lenne egy kis extra szunyókálásra, hogy elég erőnk legyen minden dologhoz, amit meg kell csinálnunk?

Ha a tüdőnk nem juttat elegendő oxigént a testünkbe, akkor ez történik. Az energiahiány ráadásul ördögi kört indíthat el, mert a kimerültség miatt jó eséllyel nem fogunk sportolni, a mozgáshiány pedig csak tovább ront az állóképességünkön.

Nem tudjuk visszatartani a lélegzetünket
Az is tünet lehet, ha képtelenek vagyunk bent tartani egy nagyobb adag levegőt – ilyenkor a tüdők nem ürülnek ki megfelelően. Ez pedig ugyancsak oda vezet, hogy a szerv nem tud megfelelő mennyiségű levegőt juttatni a szervekhez és szövetekhez.

Zavarodottak vagyunk

A testünkbe kerülő oxigén 15-20 százalékát az agyunk használja fel ahhoz, hogy megfelelően működjön. Ha pedig a szervezetben túl alacsony az oxigén szintje (és magas a szén-dioxidé), az zavarodottá, feledékennyé, dekoncentrálttá és álmossá tehet.


Fogyás minden különösebb ok nélkül

Ennek a tünetnek több oka is lehet. Egyrészt az oxigénhiány hatására az izomtömeg lecsökkenhet, másrészt a légzési nehézségek miatt kevesebbet tudunk enni.

Állandóan köhögünk

A szűnni nem akaró köhögés elég nyilvánvaló tünete annak, hogy valami baj van a tüdőnkkel. Különösen a dohányosoknak érdemes aggódni emiatt. Ha három hétnél hosszabb ideig, krónikusan köhögünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

loading...