Kezdőlap EGÉSZSÉG 8 jele annak, hogy a szervezeted cukor mérgezést kapott

8 jele annak, hogy a szervezeted cukor mérgezést kapott

Az egészségügyi ajánlás szerint a napi cukorfogyasztás nem haladhatja meg a napi energiabevitel 10%-át. Ez nagyjából 10 teáskanálnyi cukornak, azaz körülbelül 50g-nak felel meg.

 

Hogy érzékeltessük, egy 2,5 dl jegeskávé nagyjából 23g, egy 0,5 literes szénsavas üdítő átlagosan 55g cukrot tartalmaz. Ebből is látszik, hogy egyáltalán nem nehéz túllépni ezt a határt, akár már egy reggeli alkalmával sem.

Lássuk, melyek azok a jelek, amelyekkel a tested üzen, hogy túl sok cukrot eszel.

1# Állandó éhségérzet

Egy cukros muffin és egy tejeskávé után azt érezheted, hogy jól laktál, de hamar újra rád tör az éhségérzet. Ez azért van így, mert a hirtelen megemelkedett vércukorszintet követi a hirtelen inzulinszint növekedés is. Az inzulin nagyjából 2 óra múlva segít visszaállítani a vércukrot normál tartományba, sőt egy kicsit túl is lő a célon, ami miatt alacsonyabb lesz a vércukor és újabb löketre vágysz.

2# Bőrproblémák

A cukor nem csak elhízást, de bőrhibákat is okozhat szép számmal. Nem biztos, hogy a méregdrága készítmények és kozmetikai kezelések a legjobb megoldás. Talán érdemes volna megvizsgálnod a táplálkozásodat, ugyanis a túlzott cukorfogyasztás pattanásosodást és idő előtti ráncosodást is eredményezhet.3# Gyakori puffadás

Nem csak egyes zöldségek vagy gyümölcsök után érezheted azt, hogy majd kidurransz. A cukor is képes ezt a tünetet kiváltani. Fontold meg, hogy csökkented, vagy ha sikerül, teljesen kivonod az étrendedből.

4# Magas vérnyomás

Elsőre senkinek nem a cukor jut eszébe, sokkal inkább a zsírok és a só. Az igazság az, hogy a cukor a legádázabb összetevő mind közül. Kutatások is bizonyítják, hogy a rendszeres cukros üdítő fogyasztás megemeli a szív-és érrendszeri betegségek, ahogyan a cukorbetegség kockázatát is.

5# Erőtlenség

Nem is gondolnád, hogy mennyire le tud ütni az, ha egymás után tolod magadba a cukoradagokat, pedig így van. Hirtelen energialöket, ami kevés ideig tart, utána pedig a letargia következik. A szervezeted nagyon ki tud merülni általa.

6# Rossz alvásminőség

A rossz táplálkozásod miatt mindig fáradt vagy és úgy érzed, hogy bárhol álomra tudnád hajtani a fejed, de ha eljön az éjszaka, nem tudsz mélyen aludni. Sokat forgolódsz, általában felébredsz és olyankor éhes is vagy. Ne csak a cukorfogyasztást csökkentsd, de 2-3 órával lefekvés előtt már semmit ne egyél.7# Koncentrációs problémák

Ha te is rendszeresen azt tapasztalod, hogy éhesen semmi másra nem tudsz gondolni csak a kajára, akkor valószínűleg függője vagy a cukornak és a finomított szénhidrátoknak. Ilyenkor a szervezeted nehezebben küzd meg az éhezési szakaszokkal és a raktárak mozgósításával, ez pedig kihat a szellemi tevékenységedre is.

8# Hangulatingadozások

Ahogyan az éhségérzeted, úgy a hangulatod is ingadozik, pontosan amiatt, hogy a vércukorszinted és az inzulinod is ugrándozik. Ha nem érted, hogy miért vagy egyik pillanatban feldobott, míg a másikban már letargikus, akkor tudd, hogy hol keresd a választ.

tudasfaja.com

loading...