Kezdőlap EGÉSZSÉG 8 fizikai tünet, ami azt jelzi, hogy túl nagy stressznek vagy kitéve

8 fizikai tünet, ami azt jelzi, hogy túl nagy stressznek vagy kitéve

A stressz számos formában megmutatkozhat az életünkben és bár van, amikor egyértelműen meg tudjuk állapítani, hogy stresszel küzdünk, sok helyzet van, amely szintén stresszt jelent számunkra, ráadásul igen nagyot, mégsem tudatosul bennünk.

Nem csak a főnök kiabálása, a forgalmi dugó vagy a feltornyosuló feladatok okozhatnak stresszt, hanem rengeteg egyéb dolog, ami lelki szinten emészt minket. A következő tünetek mind túlzott stresszre utalnak. Fontos, hogy ne ignoráld őket.

1# Nincs energiád

Stressz alatt a szervezet készenlétbe kerül, legyen szó egy közeledő autóról, amely majdnem elüt vagy egy számláról, amelyet nem tudsz befizetni. A kettő közt a különbség az, hogy az előbbi a veszély elmúltával abbamarad, míg az utóbbi folyamatosan emészt belül. Ez a készenléti helyzet, főleg, ha krónikus, nagyon kimeríti a testet.

2# Gyakran kiesnek dolgok

Ha az elmédnek túl sok mindennel kell egyszerre megküzdenie, ráadásul még közben aggodalmaskodsz is, akkor nem meglepő, ha sok dolgot már nem képes befogadni az elméd.

3# Sokat sóhajtozol

Az agy az érzelem felszabaduláshoz szükséges neuropeptideket szabadít fel stresszes helyzetekben és ilyenkor sóhajtozunk. Egy keményebb, stresszes időszakban óránként akár 12-szer is megtörténhet ez.

4# Ügyetlen vagy

A stressz sok terhet ró az egész szervezetre, így az agy koncentrációs képessége is csökken. Ne lepődj meg, ha ilyenkor mindent elejtesz, megbotlasz, elesel, odaégeted az ételt vagy elfelejted mit akartál venni a boltban.

5# Bőrproblémák jelentkeznek

Stresszhelyzetben a szervezet hormontermelése is megváltozik, ami nyomot hagy a bőrön is. Ilyenkor lehet a bőröd zsírosabb, pattanásosabb, gyulladtabb vagy éppen szárazabb.

6# Allergiás tünetek lépnek fel

A stressz gyengíti az immunrendszert, és ha allergiád van, akkor annak tünetei erősebben jelentkezhetnek, ami szintén nem könnyíti meg a helyzetet.

7# Jojózik a súlyod

Kétféle típus létezik: aki túleszi magát stresszben, és aki egy falatot is alig bír ledugni ilyenkor a torkán. Nem meglepő, ha egy komolyabb stresszes időszakban hirtelen csökken vagy nő a testsúlyod.

8# Hallucináció lép fel

A Bécsi Egyetem tanulmánya szerint a nagyfokú aggodalom, szorongás képes kiváltani hang hallucinációkat és ilyenkor olyasmit is hallhatsz, ami a valóságban nem létezik, de a te agyad érzékeli. Ez kimerültségben is jellemző.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...