Kezdőlap EGÉSZSÉG 7 fontos dolog a pajzsmirigyről, amit sokan nem tudnak

7 fontos dolog a pajzsmirigyről, amit sokan nem tudnak

A különböző pajzsmirigyproblémák évente több millió embert érintenek, így rendkívül széles körű a pajzsmirigy nem megfelelő működéséből fakadó tünetek milyensége. Ebben a cikkben hét olyan dologról lesz szó, ami szorosan összefügg a pajzsmirigy működéssel.

 

1. A pajzsmirigy számos emberi funkciót befolyásolhat

Számos fontos funkcióra nagy hatással van, mint például légzésre, testsúlyra, erőnlétre, idegrendszerre, testhőmérsékletre, szívműködésre, menstruációs ciklusra. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő működését megőrizzük. A pajzsmirigy alulműködés kellemetlen krónikus vagy akár akkut egészségi gondokat okozhat.

2. Rengeteg embert érint

Becslések szerint a pajzsmirigy alulműködés körülbelül 45 millió ember életét nehezíti meg, és meglepő módon a férfiak körében nagyobb számban fordul elő, mint a nőknél, a 45 millió egyedből 30 millió férfi. Viszont a pajzsmirigytúltengés már kevésbé elterjedt, 1000 emberből csupán 1-et érint.

3. A pajzsmirigy termeli a két legfontosabb emberi hormont

Két meghatározó hormont termelődik a pajzsmirigy által, a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4). A T4 inaktív hormon, míg a T3 hormon az egész egészségünkre nagy hatással lehet, az emberi test átalakítja a T4 hormont T3 hormonná. Ezen hormonok megfeleletlen arányát stressz, táplálkozási hiányosságok és hormonális változások is meghatározzák.

4. Létezik olyan betegség, amely a pajzsmirigyet támadja

Az úgynevezett Hashimoto-betegség általános autoimmun betegségnek számít, melynek során a szervezet a pajzsmirigyet és annak szöveteit támadja, így hozva létre gyulladást. Ez a pajzsmirigy alulműködését eredményezi. Leggyakrabban a középkorú nőknél jelentkezik, de akár férfiaknál, sőt gyerekeknél is előfordulhat.

5. Nagyban befolyásolja a testsúlygyarapodást

Habár sok tényező befolyásolja a testsúlyt, mégis a legmeghatározóbb az a pajzsmirigy. Az endokrin rendszer legnagyobb szerveként hormonjai nagy hatással bírnak a szervezet energiaszintjére és az anyagcserére. Ha az anyagcsere lelassul, a pajzsmirigy alultengésének köszönhetően, könnyen elindulhat az elhízás folyamata.


6. A fehérjék kulcsfontosságúak a pajzsmirigy megfelelő működésében

Az agy egyik neurotranszmittere, nevezetesen a dopamin, stimulálja a hipotalamuszt, hogy termeljen THS hormont, ami befolyásolja a pajzsmirigy T3-as hormonjának termelődését. A dopamin termelődéséhez elengedhetetlen a kiváló minőségű fehérjék fogyasztása, ezért ajánlott fehérjékben gazdag táplálékot bevinni a szervezetbe.

7. Változatos tápanyagokra van szüksége a pajzsmirigynek

A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, többek között A és B vitaminra, esszenciális zsírsavakra (omega3, 6 és 9), jódra, szelénre illetve cinkre van szükség. Étrend kiegészítők és vitaminok fogyasztásával könnyen bejuttathatjuk ezeket az anyagokat a szervezetbe.

Ha észleljük magunkon, hogy nem működik megfelelően a pajzsmirigyünk, és ebből kifolyólag a fent említett panaszokat tapasztaljuk, váltsunk életmódot. Változtassunk az étrendünkön, együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, halat, magvakat, tejtermékeket. Sportoljunk, akár sétálhatunk is, a lényeg, hogy mozgassuk át a testünket. Figyeljünk arra, hogy elegendő mennyiséget (7-9 órát) aludjunk, kerüljük a stresszt.

loading...