Kezdőlap EZOTÉRIA 6 fontos dolog, amit egy gyermek a szülei kapcsolatából megtanul

6 fontos dolog, amit egy gyermek a szülei kapcsolatából megtanul

Hirdetés

Szülőként mind tisztában vagyunk vele, hogy a gyermekeink iránt tanúsított viselkedésünk fejlődésüket milyen hatalmas mértékben befolyásolja. Az irányú törekvéseink, hogy jó szülők legyünk, sokszor a párkapcsolatunktól veszi el az figyelmet. 

Abba bele sem gondolunk sokszor, hogy a párunkkal való viszonyunk is hatással van a gyermekeink lelki egészségére és fejlődésére, jövőbeni boldogulására, kapcsolataira.

Hirdetés

A szülők a gyermek számár a legfontosabb személyek a világon és abból, ahogyan ők viselkednek egymással, a gyermek nagyon sok dolgot szűr le, sok dolgot tanul meg. A szülők közötti viszony egyfajta példaként fog állni előtte.

A következő 6 fontos dolgot tanulja meg a gyermek a szülei egymás iránt tanúsított viselkedéséből.

1 – Elköteleződés

Ha minden jól megy két ember között, akkor könnyű türelmesen és szeretetteljesen viselkedni, ám amikor akadályokkal kell szembesülni, amikor problémák lépnek fel, akkor mutatkozik meg valójában a kapcsolat milyensége.

Ilyenkor kell megmutatni egy gyermeknek, hogy hogyan tud két ember szövetségben, egyesített erővel megoldást találni a legegyszerűbbtől a legnehezebb problémákig bámire.

2 – Elismerés

Egy gyermek számára fontos, hogy lássa és hallja, ahogyan a szülei elismerik egymás eredményeit, ahogyan bókolnak egymásnak és bíztatják egymást. A legalapvetőbb dolog a gyermek biztonságérzetéhez az, ha látja, a szülei megbecsülik egymást.

3 – Feladatok megosztása, csapatmunka

Egy jó kapcsolatban a feladatokat a felek egymás között egyenlően osztják meg, ugyanakkor szabad kezet adnak a másiknak az elvégzés módjában. Ha a gyermek azt látja, hogy a szülei támogatják egymást és közös erővel viszik véghez a kitűzött célokat, egy remek példa fog állni előtte arra, mennyire fontos a csapatmunka és az összetartás, ugyanakkor az is, hogy hagyjuk a másik szabad önkifejezését.

4 – Tisztelet és bocsánatkérés

Egy házasság, amelyben az egyik fél dirigál, a másik pedig szolgál, nem a legjobb példa egy gyermek számára. A tisztelet kimutatása és a bocsánatkérés is része kell, hogy legyen a mindennapi életnek, hogy a gyermek lássa, időnként le kell győznünk a fene nagyra nőtt egónkat és beismerni, ha valamiben tévedünk.

Egy egészséges kapcsolatban mindkét fél képes elismerni, ha vét és bocsánatot kérni. Ez az egymás iránti tisztelet egyik megnyilvánulási módja. Fontos, hogy a problémák megbeszélése tiszta fejjel történjen, így képet kaphat a gyermek arról, hogy van más megoldás is, mint a kiabálás és a másik fél pocskondiázása.

5 – Jövőre vonatkozó célok

Nem csak a munkánkkal kapcsolatban kell lefektetnünk célokat, ugyanis a család az a hely, ahol a legerősebb célok születnek meg, ami pedig arra ösztökéli a gyermeket, hogy érdemes harcolnunk azért, amit el akarunk érni az életben.

Megtervezni egy álom nyaralást és gyűjteni rá, kitűzni egy célt az egészségünk érdekében és elérni, ezek mind olyan célok, amelyeket látva a gyermek hinni fog abban, hogy az erőfeszítések nem hiábavalóak, hanem egy idő után meghozzák gyümölcsüket. Ha a gyermeket is be tudjuk vonni ebbe valamilyen módon, azzal még többet érhetünk el.

6 – Humorérzék, optimizmus

Játsszunk és nevessünk sokat. Mutassuk meg neki, hogy milyen a pozitív életszemlélet. Egy otthon, ami tele van viccekkel, tánccal, énekléssel, játékkal és kacajjal, egy olyan boldog bázis, ami tökéletes kiindulási alapot teremt a gyermek számára, hogy a jövőben kiegyensúlyozott és optimista felnőtt válhasson belőle.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés