Kezdőlap AKTUÁLIS 50 fokos nyári hőség? Megérkezett az előrejelzés, ezt nézd

50 fokos nyári hőség? Megérkezett az előrejelzés, ezt nézd

Hirdetés

Az idei nyár nagyon csapadékosan indult, de ne tévesszen meg senkit. A klímakutató hangsúlyozta, hogy Magyarország felmelegedése még mindig gyorsabb, mint a Föld globális átlaga, és jelenleg világszerte különös jelenségeket fedezhetünk fel.

 

Hirdetés

“Abból, hogy a nyár elején csapadékosabb, kicsit hűvösebb az idő, nem lehet következtetni arra, hogy az egész nyár ilyen lenne. Megvan az esélye annak, hogy ugyanígy hőhullámok alakuljanak ki, illetve szárazabb periódusok is legyenek” – számolt be az ATV Híradója.

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint nincs összefüggés az esőzések és a klímaváltozás között, hiszen a múltban is előfordult, hogy száraz évet követett csapadékos időszak.

“Egyszerre indult be egy El Nino jelenség és egyszerre volt rekordmeleg az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán, valamint az Északi-sark fölött. Ezeknek nagyon komplex az együtthatása, nagyon nehéz meghatározni, hogy mi lesz. Az is lehet, hogy többféle időjárási jelenség fog küzdeni egymással” – egészítette ki.

50 fokos nyári hőség?

A szakértő szerint Magyarországon még a jelenlegi esőzések közben is számíthatunk erős hőhullámokra, amelyek helyenként akár ötven Celsius-fokot is elérhetnek. A kutató úgy gondolja, olyan fafajok tűnhetnek el itthon, mint a bükk és a lucfenyő.

Hirdetés