Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 trükkös halvásárlási fortély, amit szinte senki nem ismer és ezért lesz...

5 trükkös halvásárlási fortély, amit szinte senki nem ismer és ezért lesz rossz a karácsonyi halászlé! Mutatjuk mire figyelj, hogy ne verjenek át!

A magyarok halfogyasztása jellemzően alacsony mértékű, tekintve mind a sós, mind az édesvízi halak magas árát. Karácsonykor azonban jelentős ugrást tapasztalhatunk. Ez olyan szintű, hogy az éves halfogyasztásunk 40%-a erre az időszakra esik és a magyarországi ponty állomány legnagyobb része is ilyenkor jut el az asztalokra.

A halkedvelőknek viszont jó hírrel tudunk szolgálni, mivel a 2018-as évben az édesvízi halak jelenlegi 27%-os áfája 5%-ra módosul.

Tekintve, hogy nem vásárolunk rendszeresen halat, az ünnepeket előtt gyakran vakarjuk a fejünket, milyet is kellene választani, hogy az ünnepi vacsora mégis a lehető legjobb legyen. Nézzük, az ezzel kapcsolatos hasznos tanácsokat!

 

1. Válassz friss halat

Rendben, de milyen szempontok alapján válasszunk? Érdemes megfigyelni a hal kopoltyúját, amely friss halak esetében világospiros és meggy bordó között ingadozhat, viszont ha barnás foltokat, elszíneződést látunk rajta, ne vegyük meg.

A szagát tekintve egy friss hal nem büdös. Ha büdös, akkor nem friss.

Emellett jó támpontot tud adni a hal szeme és tapintás is. Egy friss hal szeme tiszta és áttetsző. Ha egy halnak beesett a szeme, esetleg ki van kaparva, az vélhetően már nem friss. A hal tapintásra feszes és ruganyos kell, legyen, tiszta nyálkával borítva. Ellenkező esetben nem szabad megvásárolnunk!

2. Vásárolj megfelelő időben

Nem érdemes elhalasztani az ünnepi halászléhez való hal megvásárlását az utolsó pillanatra, mert előfordulhat, hogy a fokozott igény miatt lemaradunk róla. Ha jól választott, friss halat veszünk, akkor annak Szentestéig semmi baj nem lesz a hűtőszekrényünk mélyén.

A halunk frissességének megőrzése érdekében érdemes úgy tárolni, ahogy azt a halpultokon is látni szoktuk. Tegyük a halat jég közé úgy, hogy az edény alján egy arra alkalmas eszköz (pl. egy rács vagy tányér) van, amin a hal fennmaradva nem úszik az olvadó, nyálkás lében.

3. Ha kell, fagyassz, de okosan

Ha szükségét látjuk, hogy lefagyasszuk a halunkat, mert jó előre megvásároltuk, akkor célszerű feldarabolni és így külön csomagolni, hogy ha szükség lesz rá, könnyebben, rövidebb idő alatt ki tudjuk majd olvasztani. Sem a halat, sem semmilyen húst nem célszerű meleg vízben olvasztani.

4. A jó ponty, nem iszap ízű

Ha a halakat nem megfelelő körülmények között tartják és etetik, akkor valóban felszaporodhatnak olyan vegyületek, amelyek a halak rossz ízét okozhatják. Tömeges termelésben ez jellemző szokott lenni. Azonban egy valóban tiszta körülmények között tartott és nevelt ponty íze igazán finom. Ilyen hazánkban az Aranyszalag védjeggyel díjazott Akasztói Szikiponty.

5. Ha unod a pontyot, van más alternatíva is

Ha olyan halat szeretnénk, ami kevés szálkát tartalmaz, akkor érdemes a pisztráng, a süllő vagy az aranydurbincs mellett letenni a voksunkat, amelyek finom, fehér húsúak, lágy ízűek. Kifejezetten gyorsan elkészíthetők, így azoknak sem okoz problémát, aki nincs hozzászokva a halhoz a konyhában.

Jó választás lehet még a tőkehal, amelyet az igazán jó halkereskedésekben filézve is megkaphatunk. A halimádóknak a lazacot, a tonhalat és a kardhalat sem kell bemutatnunk. Mennyei ízük van, emellett mind az egészségre jótékony hatású

élelmiszerek közé sorolhatók.

loading...