Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 naponta fogyasztott fehér “méreg”, ami komoly károkat tesz a szervezetben

5 naponta fogyasztott fehér “méreg”, ami komoly károkat tesz a szervezetben

Hirdetés

Már az elején gyorsan felsoroljuk, hogy melyik is az a bizonyos 5 “fehér méreg”: a rizs, a finomított só, a pasztörizált tehén tej, a kristály cukor és a fehér liszt.

Eláruljuk, hogy miért okozhatnak kárt az egészségedben, ha gyakran és nagy adagokban fogyasztod ezeket a termékeket.

Hirdetés

1. Pasztörizált tehén tej

Azért pasztörizálják a tejet, mert így hosszabb ideig eláll, ám ennek a hőkezelésnek a hatására a tejben megsemmisülnek az olyan vitaminok, mint az A-, C-, B6-, vagy éppen a B12, de a különböző enzimek és jótékony baktériumok is, amilyen a Lactobacillus acidophilus.

Sőt, ezek a tejek különböző hormonokat, antibiotikumot tartalmazhatnak, ugyanakkor a tej jódtartalmának 20 százaléka is kárba vész a pasztörizálási folyamatnak köszönhetően.

2. Finomított rizs

A finomítás folyamata során a rizs-szemek külső burkát eltávolítják, így nem marad más hátra, mint a kizárólag keményítőt tartalmazó rizsmag, amely megemeli a szervezetedben a glikémiás indexet, ez pedig hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.

3. Finomított fehér liszt

A finomításon átesett fehér lisztben nagyon kevés tápanyag marad, többnyire az egész készítmény egy nagy keményítő por, amelyben még kémiai adalékanyagok is felbukkanhatnak, amilyen a kísérleti egerekben cukorbetegséget okozó alloxán.

A fehér liszt már nem tartalmazza a gabona héját és csírakezdeményét, az őrlés során keményítő és fehérje marad belőle. Fogyasztása során megemeli a vércukorszintet, elhízáshoz és betegségekhez vezet. Fehér liszt helyett fogyasszunk inkább teljes kiőrlésű lisztet.

4. Finomított kristály cukor

A cukorrépából előállított édesítőszerben a feldolgozás során a hasznos tápanyagok 90 százaléka megsemmisül, ráadásul több kémiai anyagot, mesterséges édesítőszert, a fehéredést elősegítő kalcium-szulfátot is belekevernek, így egy édes, de nagy mennyiségben fogyasztva káros élelmiszeri produktum születik.

A finomított cukor semmilyen tápanyagot nem ad a szervezetnek, ezzel ellentétben fogszuvasodást okoz, nagyon savasítja a szervezetet kémhatását, ennek következtében a szervezet kalciumot von ki a csontokból, fellép a csontritkulás. Huzamos és nagy adagban történő fogyasztása cukorbetegséget okoz, csökkenti az immunrendszer aktivitását, bőrbetegségeket, gombásodást okoz.

A finomított cukorban nincs fehérje, vitamin, ásvány anyag, nem tartalmaz enzimeket, nincsenek mikroelemek benne, sem rost, akárcsak zsír, tápértéke nulla. Egyetlen jó tulajdonsága van, ha lehet ezt annak nevezni: energiát ad.

5. Finomított só

Ez legtöbb esetben finommá őrölt nátrium-klorid, ami nagy mennyiségben szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Igyekezz kevésbé finomított, ám jódot tartalmazó konyhasót használni, amely nem tartalmaz fluort.

Ha finomított só nagy mértékben tartalmaz fluort, ami hosszú időn keresztül fogyasztva magas vérnyomást okozhat.

Forrás

Hirdetés
loading...