Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 kiváló gyógynövény, amit bevethetünk rovarok ellen

5 kiváló gyógynövény, amit bevethetünk rovarok ellen

Hirdetés

Élmény nyáron a szabadban időzni, grillezni, pihenni, csakhogy az idillt gyakran megzavarják a rovarok, főleg, ha megérzik a készülő ételek csábító illatát.

A legyek és darazsak azonnal megszimatolják, merre van a lakoma, a szúnyogok estefelé támadnak, és az sem kellemes, ha hangyákkal van tele az étkezőasztal. Sokan durva vegyi anyagokat vetnek be ellenük, figyelmen kívül hagyva a gyógynövények rovarűző tulajdonságait. Ha megfelelő növényeket telepítünk a megfelelő helyre, távol tarthatjuk a betolakodókat.

Hirdetés


Nagy Adrienn agrármérnök a rovarűző gyógynövényeket ismerteti.

Bazsalikom

Népszerű fűszernövény, könnyen termeszthető. Pikáns ízt ad ételeinknek, illata pedig távol tartja a legyeket. Erkélyen cserépbe ültetve, a balkonveteményes részeként rovarriasztóként is helytáll.

Babérlevél

Elűzhetők vele a fülbemászók, ormányos bogarak. A csótány és a zsizsik sem kedveli, az illóolajában található vegyületnek – a cineolnak – rovarriasztó hatása van.

Levendula

Sokoldalú gyógynövény, karakteres illata révén hatékony a szúnyogokkal, a legyekkel, és a hangyákkal szemben. A szekrényben, gardróbban elhelyezett levendulás illatpárnák távol tartja a molyokat, bolhákat.

Varádics

Kevésbé ismert gyógynövény a varádics (Gilisztaűző Varádics), pedig már az ókorban is használták a kellemetlen szagok, és rovarok elűzésére, fertőtlenítésre. Gyakorta használták az ember és a háziállatok bélférgeinek elpusztítására, kiűzésére, külsőleg ízületi fájdalmak enyhítésére. Virágzatának illata a rovarok és egerek számára kellemetlen, taszító, elűzi őket az otthonunkból.

Csombormenta

A csombormenta a mentafélék családjába tartozik; taszítja a legyeket, szúnyogokat és a bolhákat. A sokoldalú növény segíthet elűzni az egereket és a hangyákat is. Legyünk azonban óvatosak, hiszen ez a mentafaj a mérgező növények közé tartozik! Kis mennyiségben a szervezetbe jutva is veszélyes!

A felsoroltak közül bármelyik gyógynövényt használhatjuk a rovarok távol tartására, szükségtelen vegyszert alkalmazni, anélkül is megszabadulhatunk a bosszantó, olykor káros betolakodóktól.

forrás:eletszepitok.hu

Hirdetés