Kezdőlap AKTUÁLIS 5 jel, hogy kullancsfertőzésed van

5 jel, hogy kullancsfertőzésed van

Hirdetés

A nyári időszakban a kullancsfertőzés veszélyeivel sajnos számolnunk kell és az enyhe tél miatt szinte bárhol előfordulhatnak. Nem lehetünk azonban mindenhol résen, ezért érdemes tisztában lenni bizonyos tünetekkel, ha nem vesszük észre a bennünk rejtőzködő kullancsot.

Íme az alábbi 5 leggyakoribb tünet, ami kullancsfertőzésre utalhat:

  • influenzaszerű tünetek
  • nyirokcsomó-megnagyobbodás
  • gyorsan múló láz, hőemelkedés
  • fehér közepű, kokárdaszerű bőrpír
  • reflexproblémák, önkéntelen rángás

Ha időben észrevettük a kullancsot és 12 órán belül sikerült szakszerűen eltávolítanunk, akkor nincs ok az aggodalomra. Ha azonban a kullancs több, mint 24 óráig a bőrünkbe ivódva rejtőzködött, sürgősen fel kell keresni az orvost!

Hirdetés

Az esetek többségében az jelenti a problémát, hogy a tünetek nem azonnal jelentkeznek. A csípéstől számítva egy, de akár négy hét is eltelhet, mire észlelünk bármilyen tünetet. A kezdeti jeleknek olykor nem tulajdonítunk nagyobb figyelmet, megfázásnak, vagy egyéb betegségnek tudjuk be őket, ezért fontos tisztában lennünk velük.

A jelek hamar elmúlnak, ezért úgy gondolhatjuk minden a legnagyobb rendben van. Ezzel csupán az a probléma, hogy egy bizonyos idő eltelte után a tünetek felerősödve visszatérnek magas láz, reflexproblémák, ízületi és izomfájdalom formájában. Ha a fertőzés legelső szakaszánál, a megfázásnál eszünkbe jut, hogy korábban kullancs csípésünk volt, azonnal forduljunk orvoshoz és közöljük vele mi történt.

Kullancsok által terjesztett súlyos betegségek:

  • Lyme-kór
  • agyvelő gyulladás

Ahhoz, hogy elkerüljük a kullancsokat, mindenképp védekezzünk ellenük, ha ezt bármikor elfelejtjük, a szabadból való hazatérést követően azonnal ellenőrizzük magunkat és kérjünk meg valakit, aki segít ebben. A ruhára permetezhető szerek közül a permethrin-tartalmú azonnal megöli a kullancsot. Hazatérést követően öltözzünk le és jól rázzuk ki a ruhánkat, különösen fordítsunk figyelmet bőrünk hajlataira.

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés