Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 élelmiszer, ami bizonyítottan rákölő hatással bír

5 élelmiszer, ami bizonyítottan rákölő hatással bír

Elsősorban az egészségünkben bekövetkező egyensúlytalanság az, amely rányomhatja a bélyegét életünk minden területére. Az egészségünket legfőképp a táplálkozásunkkal és egyéb életmódbeli szokásainkkal befolyásoljuk. Ha tudatosan étkezünk, sok mindentől megóvhatjuk magunkat, többek között a rákos megbetegedésektől is. Ezt kutatások is igazolják.

Íme, 5 olyan élelmiszer, amellyel megelőzhetjük a rákos megbetegedések kialakulását. Fogyaszd őket napi rendszerességgel.

1 – Bogyós gyümölcsök

Mind ízletesek, alacsony cukortartalmúak, C-vitaminban és egyéb antioxidáns hatású vegyületekben gazdagok. Az összes bogyós gyümölcs fitonutriensekkel, azaz olyan növényi hatóanyagokkal van tele, amelyek a rákmegelőzésben szerepet játszanak. Nem egy táplálkozástudományi könyvben olvasható ezen tulajdonságuk.

Egyél minél több áfonyát, feketeszedret, málnát, epret, ribizlit.

2 – Kurkuma

Az egyik leghasznosabb fűszernövény a világon, amelynek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása kutatásokkal alátámasztott. A növényt évezredek óta használják, és egyre inkább bekerül a köztudatba. Minthogy a krónikus betegségek nagy része hosszan tartó gyulladás talaján fejlődik ki, ezért nagyon fontos, hogy ezt a növényt is beépítsük a mindennapi étrendünkbe.

3 – Kelbimbó

Nagyon ízletes, rostokban gazdag zöldségünk, amelyet előszeretettel választanak az egészségtudatos emberek köretként húsok mellé, de akár magában is, kellő fűszerezéssel elkészítve. Lévén keresztesvirágú növény, segít csökkenteni a prosztata- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Egy kísérlet során humán prosztata tumorsejtek növekedését indukálták egerekben, amelyeket ezután olyan enzimmel kezeltek, amely a keresztesvirágúakban is megtalálható. Hatására a tumor zsugorodni kezdett.

4 – Tea

A tealevél nagyon hasznos az egészségünk szempontjából, hiszen tele van antioxidáns hatású vegyületekkel. A kaempferol, amely a tealevélben található, különösen jó hatással rendelkezik. Azt figyelték meg, hogy azok a nők, akik teával hozzájutottak ehhez a vegyülethez, kisebb kockázattal rendelkeztek petefészek-rák kialakulására.

5 – D-vitamin

Természetesen nem élelmiszer, mégis fontos megemlítenünk ezt a vitamin fajtát, hiszen bizonyított, hogy rákmegelőző és immunerősítő hatással rendelkezik.

A D-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a sejtnövekedés szabályozásában és a sejt-sejt kommunikációban. Egyes tanulmányok szerint képes csökkenteni a tumor sejtek növekedését és a rákos szövetekben az új erek kifejlődését. A D-vitamin több, mint 200 emberi génre van hatással, ezért fontos, hogy elegendő legyen a szintje a vérünkben.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...