Kezdőlap EZOTÉRIA 4 jele, hogy pánikbeteg lettél

4 jele, hogy pánikbeteg lettél

A pánikbetegség nem félelem, szorongás, ahogy a legtöbben gondolják, hanem egy nagyon összetett lelki probléma.

 

Nagyon fontos tudni: a pánikroham nem valamilyen betegség jele, hanem maga a betegség.

Az első pánikroham előtt általában nem találunk közvetlen kiváltó okot, de a kórelőzményben gyakori a szorongás. Érdekes megfigyelés, hogy a pánikbetegek esetén gyakori az iskolafóbia, közeli hozzátartozó elvesztése vagy gyermekkori súlyos betegség, korábbi súlyos stressz átélése, aktív sport abbahagyása, párkapcsolati problémák.

A pánikbetegek az első rosszullétük körülményeit, a rohamkor átélt tüneteket rendszerint akár több év elteltével is pontosan felidézik. Nem ritka, hogy az első pánikroham teljesen váratlanul éri a beteget. Gyakran éjszaka álmából ébred, vagy tv-nézés közben, esetleg liftben, tömegben, közlekedési eszközön jelentkezik az első rosszullét.

A pánikbetegségeket három csportba oszthatjuk. Az első csoportban a betegség enyhe lefolyású, olykor kezelés nélkül is elmúlik. A második csoport rendszeres kezeléssel, kontrollvizsgálatokkal tünetmentes állapotban tartható. A harmadik csoportban maradványtüneteket észlelünk, még a rendszeres kezelés és a kontrollvizsgálatok ellenére isMit érez, akit pánikroham gyötör?

    elviselhetetlenségig fokozódó, intenzív rossz közérzetet
gombócot érez a torkában, nyelése nehezített
gyengének, elesettnek érzi magát
fáj a feje
görcsöl a hasa, és a mellkasában is görcsöket érez
hőhullámokat
émelygést
szédülést
menekülési vágyat
félelmet a kontrollvesztéstől, megőrüléstől
halálfélelmet
légszomjat, fulladást
elveszettség érzést, mintha minden kicsúszna a kezéből
szapora szívverést
bőrpírt
izzadást
reszketést, hidegrázást

A pánikroham során a fenti tünetek közül legalább 4 vagy több hirtelen jelentkezik. Ha ezt észleled, fordulj pszichológushoz!

Forrás

loading...