Kezdőlap NŐ ÉS FÉRFI CSAJVILÁG 18 sminkes baki, amit minden nő elkövet

18 sminkes baki, amit minden nő elkövet

Bizonyára te is láttál már olyan embert, aki szemmel láthatóan nem tudta, hogyan használja ki a sminkelés adta lehetőségeket – így a végeredmény minden valószínűséggel rosszabb lett mint volt. Vagy talán már magadon is észrevettél egy-egy apróbb hibát, például mikor végignézted a múlt évi fotókat.

Ezeknek természetesen vannak súlyossági fokai, a bohóc-hatású highlighter-től a túl sok pirosító át a csomós szempillákig. Egy a közös az ilyen bakikban: mind elkerülhető egy kis odafigyeléssel, és mindet el is kell kerülni!

Most megmutatunk neked 18 olyan apró hibát a sminkelés során, amelyet lehet, hogy te is rosszul csinálsz

A bőr…

Rossz árnyalatú alapozó

Banálisnak tűnik ezt kihangsúlyozni, ugye? Pedig szerintem ezt rontják el a legtöbben. A drogériákban már mindenből van teszter (amiből nincs, az nem is kell), használd! Alapvető tévedés, hogy jó ha a kézfejedre kenegeted az alapozót. Míg meg nem találtad a tökéletes árnyalatot, addig ez nem elég, hiszen az arcbőröd árnyalata különbözhet!
A legjobb, ha smink nélkül érkezel és az arcbőrödön tesztelsz. Ha ezt nem tudod megtenni, a kézfejed maradt vagy a csuklód. Egy tippet azonban mindenképp érdemes megfogadni: a teszteket, amit az alapozóval készítettél, mindenképpen nézd meg természetes fénynél is! Nyugodtan sétálj ki a boltból, hiszen a benti világítás biztosan nem azt mutatja, amit a valódi fény.

Alapozó száraz bőrre kenve

Tegyük fel, hogy megvan a tökéletes alapozó.  Tudtad, hogy ha megnedvesített bőrre viszed fel, sokkal jobban beleolvad majd a bőröd színébe? A száraz bőrre kenve csak egy réteget képez, ami gyakran még a tökéletes színárnyalatnál is látható marad a nap során. Viszont ha arcodat előtte vízzel benedvesíted kicsit, vagy hidratálót használsz az alapozó alá (itt figyelj, mert vannak olyan kencék amik nem jönnek ki jól egymással és maszatolódik).

Túl sok highlighter, bronzosító, és pirosító

A highlighter és a pirosító, valamint a bronzosító az a hármas, amellyel az arcodat tudod árnyalni. Ezeknél mindig ügyelj rá, hogy ne használj nagyon sokat.
Ezekkel lehet nagyon szépen is dolgozni, de a túlzásba vitt festék az arcon könnyen eredményezheti azt a hatást, mintha egy bohóc sminkjét viselnéd.  A megoldás ugyan az mint az alapozónál: természetes fényben is nézd meg a sminked mielőtt elindulnál valahova!

Púder és alapozó csak az arcon

Akármennyire is sikerült eltalálnod a neked megfelelő színt, azért mégiscsak festékanyagot viszel az arcodra. Figyelj oda rá, hogy az álladnál ne maradjon félbe: dolgozd el szépen az alapozód a nyakad vonalánál is.
A púdernél a szabály fordítva van: egyáltalán nem szükséges az egész arcodat a porral bevonni. Általában ezt elég a T vonalra, nagyon halványan felvinni.

Túl sötét szemöldök

Azt nem kell mondanom, hogy a tetovált szemöldökök kora már leáldozott, hiszen az csak nagyon ritkán tudott esztétikus lenni. A szemöldökfesték azonban még most is majdnem minden női táskában megtalálható.
Azok számára, akik szép dús szemöldökkel rendelkeznek ez teljesen felesleges. Egy kitisztított szempillaspirál száraz keféje segítségével könnyen elrendezheted az apró szőrszálakat, és ha kell ezeket rögzítheted is.
Akinek viszont nem jutott mindenhova szép íves szemöldök, az használhat rá festéket, de csak szolidan!

Szemöldök formájának, vastagságának  átrajzolása

A szemöldök formájának trendje is folyamatosan változik, ám mivel a kitépkedett szőrszálak nem mindig nőnek vissza, ezt nem lehet mindig tökéletesen követni. Értem én, hogy pár éve a nagyon vékony szemöldök volt a divat, most meg a sokkal vastagabb: de ne akard ezt festékkel megoldani, mert nem fog sikerülni.

Rosszul szedett szemöldök

A szemöldököd formája alapvetően adott, és csak a szedéssel alakíthatsz rajta annyit, amennyit az enged.

Csomós szempillák

A vastagon felvitt szempillaspirál, és az ezáltal kialakult „pókláb-szerű” szempillák a kifutókon és a modelleken egy időben sűrűn megjelentek. Ez nem jelenti azt, hogy a hétköznapi életben jól mutat.
A szempillaspirál használatának is megvan a módja: nem szabad sokszor egymás után átfesteni a pillákat, hiszen ez csomókat eredményez. Ha látványosabb eredményre vágysz, a spirált vízszintes apró mozdulatokkal vidd fel a szempilláidra.

Maszatos smink

A nap folyamán elmászott tusvonal, vagy a szempillaspirál kenődése is megelőzhető. Mielőtt elkezdenéd a szemfestést, egy kevés púdert kenj a szemhéjadra – ez segít, hogy a bőröd ne zsírosodjon olyan hamar át, és így a sminked is tovább tart.

Rossz ív készítése a tussal

A szemhéjtus használata is hasonló a szemöldökfestékhez. Van egy alapod, a szemed alakja, és ehhez kell igazodnod. Nem áll mindenkinek ugyan az, ugyan úgy. Ha távol ülő szemeid vannak például, a szemed külső sarkát kihangsúlyozni nem előnyös, és ugyan ez fordítva is igaz.

Túlzásba vitt cicás smink

A cicás szemek tényleg nagyon kifejezőek tudnak lenni, de a tusvonal végét sosem szabad túl magasra húzni. Ha nem elég biztos a kezed, és gyakran azért esel túlzásba, mert a két szemed nem akar egyforma lenni és ezt plusz festékkel igyekszel korrigálni, ajánlom ezt a cikket, amiből megtudhatsz néhány dolgot a szemhéjtusokról és azok használatáról.

Rossz színek használata

A túl erős, vagy az arcod árnyalatától teljesen eltérő szemhéjpúder bizony nem lesz esztétikus. Ha erősen szeretnél sminkelni, vagy színekkel kísérletezni, akkor is ismerd meg előtte a saját színtónusaidat, és hogy milyen színek passzolnak hozzá.

Száj

Túl sok szájfény használata

A 90-es években volt nagy divat a szájfénytől nedves ajkak, azonban ez ma már nem feltétlen nyerő. Ettől még használhatsz szájfényt, de azt inkább csak az ajkaid közepére kend, és fokozatosan dolgozd el: így térhatású ajkakat kapsz eredményül.

Száraz, cserepes ajkak rúzsozása

Itt nem a színtelen szőlőzsírról van szó, hanem a rúzsokról. Ha cserepes az ajkad, ki van száradva, a rúzs nem jó választás, hiszen felkenés után nagyon hamar beleül az apró ráncokba, és optikailag öregít.

Sötét szájceruza, világosabb rúzs

Remélem ez a pont nem igényel hosszas magyarázatot. A 80-as évek nagy divatja már elmúlt, és a sötétebb szájceruza egyáltalán nem esztétikus.

Rúzs az ajkakon kívül

A smink azért van, hogy optikailag tunningoljon minket, amibe beletartozik egy-két csalás is (hiszen a szempillád sem olyan hosszú mint spirállal…) Az ajkakat nem lehet szélesíteni rúzzsal, mert az látszik. Talán fotókon, retusálva lehet ezzel játszani, de a mindennapi élet során nem érdemes.

Egyéb

Nem szezonális smink használata

Mindenből van szezonális, és a legtöbbször ezzel az emberek tisztában is vannak. Nyáron friss parfüm, télen jöhetnek a fás, fűszeres illatok. Nyáron lenge ruhatár, télen előkerülnek a nehezebb anyagok.
A sminkkel is így van ez: a legalapvetőbb hiba ebben a pontban az alapozó: ami nyáron jól passzolt a bőrödhöz, azt télre illik lecserélni.
Minden más sminktermékkel az a szabály, hogy nyáron csak kevesebbet jó használni belőlük a meleg és a bőr zsírosodása miatt, míg télen kicsit jobban elengedhetjük magunkat.

A sminkecset tisztításának elhanyagolása

Ez egy alapvető hiba. Egyrészt azért, mert egy sminkecsetet éveken át használni nem higiénikus, másrészt pedig azért, mert ha időnként lecseréled a sminktermékeid, azok használata is könnyebb lesz, és az eredmény is frissebb, tökélesebb.

forrás

loading...