Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK 15 dolog, ami alvás közben történik velünk és te nem is tudsz...

15 dolog, ami alvás közben történik velünk és te nem is tudsz róla!

Hirdetés

Az alvás maga egy őrületesen érdekes és rejtélyes dolog, amely kétségtelen, hogy alapvetően fontos az egészségünk megőrzése érdekében. A mai napig nem tudjuk, hogy pontosan mi történik velünk alvás közben és álmunkban, azon kívül, hogy információkat dolgoz fel az agyunk, pihen és regenerálódik a testünk.

 

Hirdetés

A következőkben érdekes tényeket osztunk meg az alvásról, amelyekről eddig talán nem is tudtál.

1 – Olyan személyről soha nem álmodsz, akit még nem láttál 

Csakis olyan arcokról álmodhatunk, akiket életünkben legalább egyszer már láttunk, akár élőben, akár képernyőn, akár fényképen, újságban, plakáton, stb. Még ha nem is emlékszel erre a személyre, akkor is biztos, hogy valahol már láttad őt.

2 – Félig ébren lenni létező dolog

Az emberek számára talán csak egy kifejezés, de bálnáknál és delfineknél valóban megfigyelték ezt a jelenséget, mint túlélési képesség. Alvás közben az agyféltekéik felváltva térnek pihenőre, így képesek a felszínre jutni levegőért.

3 – A macskák életük 70%-át átalusszák

Ez nálunk, embereknél, az életünk 1/3-át jelenti.

4 – Az álmokat nagyon gyorsan elfelejtjük

Ébredés utáni 5 percben az álmaink 50%-át, ébredés utáni 10 percben a 90%-át elfelejtjük, még akkor is, ha azt hisszük, hogy emlékszünk rá, mit álmodtunk.

5 – A tudatos alvás késleltetés képessége

Csak az emlősök képesek eltolni az alvás idejét és tudatosan ébren maradni, annak ellenére, hogy a szervezet azt üzeni, aludni kellene. Amilyen praktikus ez a készség, annyira káros is.

6 – Az alvás megvonás megrövidíti az életet és elhízáshoz vezethet

Ha rendszeresen és gyakran kevesebb, mint 6 órát alszol, az megrövidítheti az élettartamodat és súlygyarapodáshoz vezethet, mivel alvásmegvonás utáni napon fokozódik az éhségérzet és hajlamosak vagyunk többet enni.


7 – Az alvás segíti a memóriát

Ha valami új dolog megtanulás után tudunk aludni, akkor az drámaian javítja az új információk tárolásának képességét.

8 – Az ébren töltött napok számának rekordja 19 nap

Pontosabban 18 napot, 21 órát és 40 percet volt ébren az az ember, aki felállította a rekordot, ám ekkor már homályos látásról, hallucinációkról számolt be, beszéde nehézkessé vált és memóriaproblémával küzdött.

9 – Az élelmiszerek befolyásolják az alvást

A kávé nem az egyetlen anyag, amely képes ébren tartani minket. A fehérje is hasonló hatással van ránk, míg a szénhidrát álmossá tesz.

10 – A rémálmok egészségügyi probléma jelei is lehetnek

A rémálmokat migrén, szívbetegségek vagy alváshiány is kiválthatja.

11 – Az elefántok állva és fekve is tudnak aludni

Miközben állnak, nem REM-fázisban alszanak (azaz nem álmodnak), miközben fekszenek, REM-fázisban alszanak, azaz ilyenkor álmodnak.

12 – Az alvás hossza különbözik az emlősök között

Vannak olyan emlősök, amelyek szinte egész nap képesek aludni, mint a koala – 22 óra, vagy a tobzoskák – 18 óra. Eközben egyesek szinte alig alszanak, mint az elefánt – 3 óra, vagy a zsiráf – 2 óra hosszat.

13 – Az alvásmegvonás az egyik legkegyetlenebb kínzás

Ha szisztematikusan fel van építve, akkor az alvásmegvonás egy nagyon hatékony kínzási forma. Egy kínai kereskedőt halálra ítéltek a felesége megöléséért. Kivégzése módszereként az alvásmegvonást választották, hogy tovább szenvedjen. A 19. napon hunyt el.

14 – A több alvás segíti a szexuális életet

Az alvásmegvonás a libidó csökkenését is kiváltja.

15 – A fény az alvás ellensége

A fénynek bármely formája képes az alvási ciklust megzavarni, akkor is, ha nem ébreszt fel teljesen. A fény deaktiválj egy “idegi kapcsolót” és perceken belül csökkenti egy kulcsfontosságú alvási vegyület szintjét.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...