Kezdőlap EZOTÉRIA Most sem késő! 12 dolog, amit el kell mondanod a felnőtt gyermekednek,...

Most sem késő! 12 dolog, amit el kell mondanod a felnőtt gyermekednek, ha eddig nem tetted meg

Hirdetés

Vannak olyan dolgok, amelyeket nem lehet elégszer elismételni a gyermekeinknek, hogy a részükké váljon. Ha kicsi korában nem tetted meg, akkor még most sem késő elkezdeni. Mondd el neki ezeket a dolgokat, akár többször is.

1# “Büszke vagyok rád!”

Nem kell, hogy különösebb oka legyen. Mondd el neki, hogy értékeled a kedvességét, a humorát, a jó szívét, az intelligenciáját, stb.

Hirdetés

2# “Bocsáss meg!”

Mindenki követ el hibákat az életben és ennek a beismerése nem gyengeség, sőt nagy bátorságra vall. A gyermeked meg fogja érteni, hogy nem csak ő, de minden egyes ember hibázik néha az életben és így megkönnyebbül a lelke.

3# “Szeretnél elmondani nekem valamit?”

Ha a gyermeked nagyon szociális típus, akkor is lehetnek olyan dolgok, amelyekről nem beszél. Talán azért, mert magát szégyelli vagy azért, mert téged akar kímélni. Ha tudja, hogy őszinte lehet veled, nagyon fontos kérdéseket beszélhettek meg együtt.

4# “Köszönöm!”

Köszönd meg a gyermekednek, hogy a szülője lehetsz és mindazt, amire ő tanított téged. Minden olyan gesztust, amit értékelsz tőle, legyen egészen apró vagy nagy.

5# “Különleges vagy.”

Minden gyermek szereti azt érezni, hogy bármilyen is legyen és bármit tegyen, azt valaki nagyra becsüli. Jóleső érzés tudni, hogy egyszeri és megismételhetetlen és értékelik őt.

6# “Megérdemled, hogy boldog légy.”

A gyermek minden rezgést átvesz a környezetéből és ha a szülei boldogtalanok, feszültek vagy idegesek, akkor azt érezheti, hogy ő sem érdemli meg a boldogságot. Rombold le benne ezt a tévképzetet és tudasd vele, hogy a legjobbat érdemli.

7# “Nem a te hibád.”

Egy gyerek sokszor érzi azt, hogy köze van ahhoz, ha a családban veszekedés tör ki vagy a szülei elválnak. Tudnia kell, hogy nem ő a hibás azért, ami a felnőttek között történik.

8# “A ‘Jól vagyok’ nem feltétlen jelenti azt, hogy ‘Boldog vagyok’.”

Tudasd a gyermekeddel, hogy mindenből a legjobbat érdemli. Nem kell megelégednie egy olyan munkával, ami viszonylag jól fizet, de teljesen felőrli az idegeit vagy egy olyan kapcsolat, amiben elvan a párjával, de az ideje nagy részét, inkább nélküle tölti.

9# “Senkinek ne engedd, hogy tiszteletlenül bánjon veled.”

Mondd el neki, hogy maga értékelje önmagát, ne mások véleményére alapozza az önértékelését. Azok, akik tiszteletlenül bánnak vele és alábecsülik, nem érdemlik meg, hogy az élete részei legyenek.

10# “Mondj NEMet, ha úgy érzed!”

Nem kell mindenkivel mindenben egyetérteni és nem kell mindenki kérésének eleget tenni. Ha úgy érzed, hogy valamit nem akarsz, akkor mondj nemet. Így könnyíthetsz az életeden.

11# “Mindig itt leszek neked.”

Tudnia kell, hogy rád bármikor számíthat, akkor is, ha már felnőtt. Még ha nem is értesz minden elképzelésével vagy tettével egyet, akkor is hallgasd meg és próbáld megérteni őt.

12# “Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy.”

Mondd el a gyermekednek, hogy úgy tökéletes, ahogy van. Nem kell szebbnek vagy gazdagabbnak lennie azért, hogy szerethetőbb legyen. Így ő is könnyebben elfogadja és szereti majd magát.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...