Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 10 növény, amelyet érdemes a paradicsom mellé ültetni, hogy az idei termés...

10 növény, amelyet érdemes a paradicsom mellé ültetni, hogy az idei termés tökéletes legyen!

A növénytársítás egy régóta bevett gyakorlat. Az amerikai bennszülöttek voltak az elsők, akik a növények életképességének javítása érdekében kísérő növényeket használtak. Egy irokéz legenda szerint a kukorica, a bab és a tök együttes vetése segíti őket a fejlődésben. Sok kertész azóta is alkalmazza ezt a módszert.

A növénytársítás olyan növényeket hoz össze, amelyek egymást segítve képesek növekedni. Segítenek megvédeni a másikat a kártevőktől, árnyékot szolgáltatnak, vagy tápanyagok felhalmozódását segítik a talajban.

Ahhoz, hogy sikeres legyen a gyakorlat, tudni kell, hogy mely növények működnek jól együtt és melyek nem. Ha idén a legszebb és legfinomabb paradicsomokat szeretnéd nevelni, akkor a következő növényekkel érdemes társítanod.

1. Körömvirág

Egyes kertészek soha nem ültetnének paradicsomot nélküle. Ezek a fényes, élénk egynyáriak nagyon hasznosak, hiszen elpusztítják a kártevőket. Ehhez egy alfa-tertienil nevű anyagot állítanak elő, amely gátolja a gyökeret károsító fonálférgek szaporodását.

2. Borágó

Ez az egynyári növény számos módon támogatja a paradicsomot. Támadja a paradicsom ellenségeit, a szenderféléket és a káposzta férgeket. Ezenkívül javítja a paradicsom egészségét és ízét is.

3. Menta

A menta egy aromás évelő növény, amely könnyen invazívvá válik. A legjobb, ha cserépben teszed ki a paradicsom mellé, nehogy túlságosan elszaporodjon. Bár mi úgy érezzük, hogy a menta illata nagyon kellemes és frissítő, a kártevők ki nem állhatják.

4. Fejes saláta

Paradicsom mellett jó talajtakaróként működik, és hűsítő hatása van. Megakadályozza a vízzel és talajjal terjedő betegségek terjedését a paradicsomra.

5. Metélőhagyma

Jól mutat, segíti a paradicsom ízének javítását és csökkenti a levéltetvek megjelenésének valószínűségét, amellett nagyszerű hozzávaló paradicsomos salátákba.

6. Spárga

Ez a finom évelő növényi egy olyan anyagot termel, amely pusztítja a fonálférgeket. A paradicsom ugyanakkor szolanint tartalmaz, amely a spárga kártevőire ártalmas. A paradicsom a spárgának árnyékot is tud nyújtani, így megelőzve a gyomnövények megjelenését.

7. Sarkantyúvirág

Ez a szép, ódivatú virág nem csak színt visz a veteményesbe, de csodákat művel a paradicsomokkal is. Elrettenti a levéltetveket és a poloskákat, miközben távol tartja a gombafertőzéseket is.

8. Fokhagyma

Paradicsom mellé ültetve megakadályozza a szövőatkák megjelenését.

9. Orvosi körömvirág

Gyakran hívják cserepes körömvirágnak is, habár más növényről van szó. A virágai és a levelei is ehetőek és ízletesek salátákba téve. Hatékonyan távol tartja a paradicsom kártevőit, ugyanakkor nagyon szépen mutat.

10. Sárgarépa

A sárgarépa és a paradicsom nagyon jól megférnek egymás mellett. Akkor érdemes vetni őket, amikor a paradicsom is kicsi még. Mire készen állnak a betakarításra, a paradicsom már egyre nagyobb lesz, és több helyet igényel.

tudasfaja.com

loading...