Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 10 módszer, amivel megszabadulhatsz a molyoktól a lakásban!

10 módszer, amivel megszabadulhatsz a molyoktól a lakásban!

Hirdetés

Nagyon vigyázni kell azokra a ruha-, vagy textildarabokra, amelyek gyapjúból készültek, mert a molylepkék előszeretettel megdézsmálhatják a szöveteket, tönkretéve így a drága holmikat. A következőkben 10 olyan természetes módszert ismertetünk, amelyek segítenek megszabadulni a molyoktól, anélkül, hogy károsítanák a környezetet.

 

Hirdetés

1. Gyógynövényes tasakok

Régi bevált szokás, hogy lyukacsos tasakokba kell tenni szárított levendulát, varádicsot, vagy fehér ürmöt, majd bedugni a ruhák közé. Évente érdemes cserélni, hogy a növények ereje távolt tartsa a molyokat.

2. Illóolajok

Kéészítsünk egy kis párnát, amelyet itassunk át levendula, fenyő, cédrus, vagy teafa illóolajjal, és helyezzük be a ruhák köze, amelyek így nem csak molymentessé, hanem illatossá is válnak.

3. Illatos szappanok

A természetes aromák felhasználásával készülő szappanok használatával is elűzhetjük a molyokat, mert a kis rovarok egyáltalán nem csípik a szappant.

4. Szárított citrushéjak

Szárítsuk meg a mandarin, citrom, narancs héját, vágjuk fel kis kockákra, tegyük bele egy kis vászon zsákba, majd mehet be a ruhák közé. Érdemes havonta új héjakat használni a jobb hatás érdekében.

5. Dohány

Ez egy férfiasabb megoldás. Egy lyukacsos zacskóba tegyünk egy marék dohányt, és azt helyezzük be a szekrénybe, a ruhák közé. A moly nem szereti a dohány szagát, így elkerüli azt a környezetet.

6. Fenyő- és gesztenyefa

Egy kisebb zsákba tegyünk bele száraz fenyő-, gesztenye-, vagy vörös cédrus fát, amelyek illatanyagától menekülőre fogják a molyok.

7. Ammónia
Szedjük ki a ruhákat, és a szekrények polcait, belső tereit töröljük ki ammóniával. A szag hamar elpárolog, a molyokkal együtt, amelyek messze el fogják kerülni a szekrényünket.

8. Muskátli

A virág leveleit tegyük egy vászon zsákba, majd tegyük a ruhák közé, amelyet így hosszú ideig molymentesek maradnak.

9. Tároljuk légmentes zsákokban a ruhákat

Ez is egy egyszerű módja annak, hogy a molyok ne okozzanak kárt a szövetekben, emellett nem is veszik át a darabok a kellemetlen szagokat, és nem is porosodnak.

10. Hideg és ibolyántúli sugarak

A molyok nem bírják a hideget és az ibolyántúli sugarak is ártanak nekik, így érdemes egy ilyen lámpát is beszerezni, hiszen ez a lárvákat is elpusztítja.

Forrás: filantropikum.com

Hirdetés