Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 megdöbbentő tévhit a nők egészségével kapcsolatban, ami komoly következményeket vonhat maga...

10 megdöbbentő tévhit a nők egészségével kapcsolatban, ami komoly következményeket vonhat maga után!

Életkortól függetlenül, a nők 40%-ának hiányosak az ismeretei a testével kapcsolatban. Emiatt sokan arra kényszerülnek, hogy különböző, ismeretlen eredetű forrásokból tájékozódjanak. Sajnos a legtöbb téves ismeretanyag az egészségre is káros lehet.

Összegyűjtöttünk néhány, a nők egészségével kapcsolatos tévhitet.

1 # A fogamzásgátló tablettáknak nincsenek mellékhatásaik

Sokan úgy vélik, hogy a fogamzásgátló tabletták beszedésével elfeledkezhetnek a teherbeesés lehetőségéről. Azonban a női test természetellenes változáson megy keresztül ilyenkor. A leggyakoribb mellékhatások az émelygés, hangulatváltozások, fejfájás. Ezek a tünetek bármikor előfordulhatnak.

2 # Nem lehet teherbe esni fogamzásgátló tabletták alkalmazásakor vagy közvetlen elhagyásukkor

Sok nő tényleg nem tud teherbe esni néhány hónapon át, miután abbahagyta a fogamzásgátló tablettákat. Egy 2009-es tanulmány azonban azt mutatja, hogy a nők mintegy 20%-a képes rá egy hónappal vagy akár korábban a tabletta leállítása után.

Emellett kis kockázattal ugyan, de teherbe lehet esni tabletta mellett is. Átlagosan 100 nőből 2-3 teherbe esik, miközben fogamzásgátló tablettákat szed.

3 # Minden fertőzést a rossz higiénia okoz

A női nemi szerveknek megvan a sajátos védekezési mechanizmusuk a kórokozók kivédésére. Ha a hüvely normál pH-ja alacsonyabb vagy magasabb, akkor a fertőzések valószínűsége is nagyobb, aminek jeleként irritáció, viszketés, gyulladás alakulhat ki. Bizonyos szappanok és a túlzott tisztálkodás befolyásolhatja a hüvelyi közeget, így érdemes semleges pH-jú szappant vagy csak meleg vizet használni a terület tisztán tartására.

4 # Az elvetélés valószínűsége nagyon csekély

Sajnos a tanulmányok az ellenkezőjét mutatják. A terhességek 17%-a átlagosan spontán vetéléssel végződik. Éppen ezért terhesség során különös figyelmet kell fordítanod az egészségedre.

5 # Semmi nem használ a menstruációs fájdalomra

A statisztikák szerint a nők 59%-a erős menstruációs fájdalmat tapasztal. A nők 20%-a azt mondta, hogy a fájdalom gátolja őket a normális munkavégzésben és egyesek otthonról sem tudnak elindulni. Ugyan a meleg borogatás, forró vizes palack, forró fürdő, alkohol kerülése, cickafarktea fogyasztása és a pihenés segíthet.

6 # A menstruációs fájdalom eltűnik a terhesség után

Téves az a mítosz, hogy terhesség és szülés után a menstruációs fájdalom csökken vagy megszűnik. Néhány alkalommal a szülés követően lehet enyhébb, bár később ugyanolyan valószínűséggel visszatérhet.

7 # A nők havonta egy alkalommal szörnyeteggé válnak

A tudósok még mindig nem írták le pontosan, hogyan hatnak a hormonok az általános hangulatra és nem észleltek jelentős változást a nők viselkedésében menstruáció alatt. A hormonális változások nem befolyásolták nagyobb mértékben a hangulatukat, mint a mindennapi, kisebb irritáló dolgok.

8 # A második terhesség ugyanolyan lesz, mint az első

Az orvos a korábbi terhesség információit felhasználhatja a másodiknál, de nem garantálhatja, hogy minden pontosan ugyanúgy fog zajlani. Egyes tünetek korábban kezdődhetnek vagy intenzívebbek, esetleg gyengébbek lehetnek, mint korábban.

9 # Alvás közben lehet tampont használni

A tamponok gyártói is figyelmeztetnek rá, hogy a használatuk növelheti a ritka, de annál veszélyesebb állapot, a toxikus sokk szindróma előfordulásának esélyét. Ne használj tampont éjjel és soha ne hagyd benn tovább, mint 7-8 óra.

10 # Fiatalon annyit lehetsz a napon, amennyit akarsz, de idősen már nem

Az ultraibolya sugárzás minden életkorban veszélyes – a bőr korai öregedését okozza, és rákhoz vezethet. A szakértők akkor is javasolják a fényvédő használatát, ha egy napsütéses napon kocsiban ülsz és vezetsz. Soha ne felejtsd ki az arcodat, lábfejedet, nyakadat és füledet.

tudasfaja.com

loading...