Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 gyomnövény, amit mindenki kipusztít, pedig igazi gyógyerővel bír!

10 gyomnövény, amit mindenki kipusztít, pedig igazi gyógyerővel bír!

Hirdetés

Mindenki álma az, hogy gyom nélküli kertje legyen. Egész nyáron attól fő a fejünk, hogy kapáljunk, gyomláljunk, füvet nyírjuk. Ha ezeket nem tesszük meg, akkor beszól a szomszéd, az anyánk, a legjobb ismerősünk, hogy mégis, hogy néz ki már az udvarunk.

 

Hirdetés

 

Pedig, ha jobban szétnéznénk mennyi gyomnak hitt gyógynövény van körülöttünk, sokkal egészségesebbek lennénk.

Ezek a növények hasznosak lehetnek, ne irtsd ki:

1.Fehér libatop

Sok benne a kalcium, a vas, és a fehérje. Leveleiből készíthetsz spenót szerű főzeléket, de adhatod salátákhoz is. Az első fővőlevet le kell önteni róla, mivel magas lehet az oxáltartalma.

2. Fehér here
Virágát és levelét nyersen is lehet fogyasztani, vértisztító hatása van. Add salátákhoz nyersen, így a legegészségesebb.

3.Madársóska

Nagyon sok benne a C-vitamin, vízhajtó hatása van. Főzeléket, és levest is készíthetsz belőle. Akárcsak a libatop esetében, öntsd le róla az első levet oxálsav tartalma miatt.

4.Széleslevelű útifű

Levelei erős sebgyógyító hatással rendelkeznek, de, ha teát főzöl belőlük, csillapítják a köhögést.

5.Pitypang

Serkenti a bélműködést, támogatja a máj egészségét, sok benne az A-, és a C-vitamin. Fogyaszthatod nyersen salátának, de akár teát is belőle készíteni. Minden része, még a gyökere is felhasználható.

6.Bojtorján
A gyökeréből készült főzet kiváló vértisztító, vizelethajtó, és izzasztó. Friss hajtásaiból akár főzelék is készíthető.

7.Galaj

Szabályozza a hormonműködést, vízhajtó, vértisztító, és nyugtató hatású.

8.Parlagi ligetszépe

Szabályozza a vérnyomást, gyulladáscsökkentő, serkenti a bőrregenerációt. Gyökerét megpárolva főzelékbe, és salátákba is lehet tenni.

9.Kányazsombor

Magas A-, és C-vitamin tartalommal rendelkezik, serkenti az emésztést. Kissé fokhagymás íze miatt előszeretettel teszik salátákhoz, szószokhoz.

10.Cickafark
Enyhíti a menstruációs problémákat, ajánlott puffadás, görcs, és alhasi fájdalmak ellen. Használhatjuk vaj fűszerezésére is, nagyon ízletes.

tudasfaja.com

Hirdetés