Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 emberből 5 embert fertőz meg ez a baktérium, gyomor problémákat és...

10 emberből 5 embert fertőz meg ez a baktérium, gyomor problémákat és rákot is okoz. Nézd meg mit tehetsz ellene!

A Helicobacter Pylori elsősorban a gyomor nyálkahártyájában okoz fertőzést, ami krónikus gyomorhurut, valamint fekélyek kialakulásában nyilvánul meg, amit ha nem kezelnek, akár súlyos daganatos betegség is keletkezhet belőle.

 

A bakteriális fertőzés elsősorban nyál útján terjed emberről emberre, de a szennyezett vízben is előfordulhat, főként a szegényebb, fejlődő országokban, na és higiénia hiánya, a széklettel érintkező kéz révén is el lehet kapni a betegséget.

Gyakran már a gyerekkorban megfertőződhet valaki, és felnőve, a saját gyerekeit is megbetegítheti. A baktérium azon ritka kórokozók egyike, amely képes megélni olyan savas környezetben is, mint a gyomor. A kórokozó a gyomorfalra tapad, ahol a nyálkhartya is található, ami megvédi a gyomorfalat az erős savas hatástól.

Azonban ha a nyálkahártya begyullad, megsérül, akkor nem tudja megvédeni a maró, savas hatástól a gyomrot, és fekély, gyulladás keletkezik, valamint megnő a gyomor savszintje is, és ami a legrosszabb H. Pylori baktérium 30 százalékkal növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

Stádiumok:

Ha nincs bakteriális fertőzés, akkor a gyomor nyálkahártyája teljesen ellátja a feladatát

2. Gyulladás, amely elsősorban krónikus fekélyt okoz.

3. A gyomorfal súlyos sérülése, sejtkárosodás, az emésztés szinte lehetetlenné válik.

4. A rák kialakulásának kezdete.

5. A rák annyira szétterjed, hogy a páciens a végső stádiumba kerül, és beáll a halál.

Kezelés
Leggyakrabban a triple therapy elnevezésű hármas módszert alkalmazzák, amikor is kétféle antibiotikum és egy savgátló (protonpumpagátló) hét napos szedését írják elő, amely 70 százalékos gyógyulási esélyt biztosít.

Ha tehát bármilyen gyomorpanaszokat észlelünk, fájdalmakat tapasztalunk a gyomrunk tájékán, forduljunk orvoshoz, és vizsgáltassuk ki magunkat, hogy még időben kordában lehessen tartani a betegséget.

loading...