Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Zseniális, mennyi mindenre jó a citrom héja!

Zseniális, mennyi mindenre jó a citrom héja!

Ha kifacsartuk egy citrom levét, a héja szinte azonnal a szemetesben landol, pedig rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Több tanulmány is kimutatta, hogy a citrom héjának talán több egészségügyi előnye van, mint magának a gyümölcs húsnak. Mindamellett a háztartásban is remek hasznát vehetjük.

 

Mielőtt legközelebb is kidobnád a felhasznált citromod héját, nézd meg a lenti listát, mi mindenre használható.

Baktériumellenes szer

Flavonoid tartalmának köszönhető antibakteriális hatású, így remek konyhai és fürdőszobai tisztítószer készítető belőle. Tölts meg egy befőttes üveget citromhéjjal, majd önts rá annyi ecetet, hogy ellepje. Zárd el az üveget és hagyd így 2 hétig. Leszűrve, spricnis flakonba töltve használd.

Rovarriasztó

Nincs is jobb, mint a citrom héjából felszabaduló aroma, amivel a hangyákat és a szúnyogokat is távol tarthatod magadtól és az otthonodtól.

Vágódeszka tisztító

Egy vágódeszka réseiben sok baktérium tanyázhat, amelyek számát csökkentheted, ha citromhéjjal vagy citromhéjas-ecetes keverékkel áttörlöd.

Illatosító a hűtőbe

Hogy a kellemetlen szagokat megszüntesd a hűtőben, tegyél be néhány darab citromhéjat a sarkokba. Hetente cseréld őket.

Köröm tisztító

Ha szeretnéd, hogy a körmeid ne sárguljanak és fényesek legyenek, akkor tegyél az áztató vízbe citromlevet vagy dörzsöld át citromhéjjal.


Szemetes szagfogó

Amikor új zsákot teszel a szemetesbe, tegyél az aljára pár darab citromhéjat, ez majd elnyomja az esetlegesen feltörő kellemetlen szagokat.

Láb frissítő

Készíts magadnak lábfürdőt és tegyél bele citromhéjat. Segít eliminálni a kellemetlen szagokat és hámlasztó hatással is rendelkezik.

Koktél ízesítés

Ha koktélt készítesz, tegyél bele néhány darab citromhéjat. Vigyázz, csak organikusat használj.

Izgalmas megoldás, ha jégkocka készítésnél reszelsz a vízbe citromhéjat. Így a jégkockáid citrom aromájúak lesznek.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...