Kezdőlap AKTUÁLIS Vissza nem térítendő támogatást igényelhet minden család – Íme a részletek

Vissza nem térítendő támogatást igényelhet minden család – Íme a részletek

Hirdetés

Az Energiaügyi Minisztérium friss bejegyzése szerint elérhetővé vált a várva várt Napenergia Plusz Program pályázati felhívása, amelyre januártól lehet regisztrálni.

 

Hirdetés

A program egy újabb lépés a zöldenergia előtérbe helyezése és a fenntartható energiaforrások felhasználása felé Magyarországon. A következőkben részletesen ismertetjük a program legfontosabb részleteit és lehetőségeit.

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentése szerint a Napenergia Plusz Program bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat támogat napelem és tároló együttes létesítésében. A 75 milliárd forintos keretösszegű program első lépése, a kivitelezők előregisztrációja, már elindult december 4-én. A lakossági pályázók pedig 2024 januárjától jelentkezhetnek majd.A pályázat lehetőséget teremt arra, hogy a családoknak a kiválasztott projektek költségeinek kétharmadát fedezze a támogatás, legfeljebb 5 millió forint értékben. A támogatás az állandó lakóhelyként szolgáló családi házakra, sorházakra, ikerházakra, és legfeljebb 6 lakásos társasházak épületrészeire vonatkozik.

A pályázati lehetőség az elektronikus úton beadott regisztrációs kérelmek alapján érhető el. A program számos költsége elszámolható, ideértve a pályázati adminisztrációt, tervezést, engedélyezést, az eszköz- és anyagköltséget, valamint a telepítés munkadíját. Egy ingatlanra csak egy támogatás adható, és kizárólag új beruházásokra, meglévő rendszerek bővítésére, cseréjére vagy felújítására nem.

A pályázatban szereplő berendezések kapacitása a kiírásban rugalmasan kezelhető, a napelemes rendszer minimum 4 és maximum 5 kilowatt teljesítményű inverterből, valamint legalább 7,5 és maximum 10 kilowattóra kapacitású tárolóból állhat össze.A Napenergia Plusz Programban több mint 15 ezer családnak nyílik lehetősége zöldenergia-fejlesztések megvalósítására. A lakossági előregisztráció 2024. január 15-én kezdődik, és a támogatások odaítéléséről egyszerűsített eljárásrendben hoznak majd döntést, a beküldött pályázatok időrendjében.

Az Energiaügyi Minisztérium az új programmal azt a célt tűzte ki, hogy a zöldenergia terjedése ne álljon meg, még a bruttó elszámolás brüsszeli elváráson alapuló bevezetése után sem. A Napenergia Plusz Program lehetőséget teremt azoknak, akik nemcsak energiát szeretnének előállítani, hanem azt a jövőben is tárolni, későbbi felhasználásra.A pályázati felület és dokumentáció elérhető a Napenergia Plusz Program honlapján. A jövőben várhatóan további részletek és útmutatások is követhetők lesznek az Energiaügyi Minisztérium hivatalos közösségi oldalain.

Hirdetés
loading...