Kezdőlap EGÉSZSÉG Vértisztító, elmulasztja a náthát, felszaggatja a nyákot, kitisztítja a légcsövet és ez...

Vértisztító, elmulasztja a náthát, felszaggatja a nyákot, kitisztítja a légcsövet és ez még nem minden! Felismered mi ez?

Hirdetés

Most virágzik az egyik legnépszerűbb fa, a hárs. Érdemes a virágjából jó sokat szedni, mert gyógyteának és szörpnek is remek. Szárítva akár télre is elteheted! Jó ha tudod, hogy a nátha egyik legjobb ellenszere.

 

Hirdetés

 

Melyik fajtát gyűjtsd?

Ha megfigyeled, két fajta fát találsz: az egyiknek a levele nagyobb, szürkés színű, a másiké kisebb, fényes, sötét zöld. Ez utóbbi erősebb gyógyhatással bír, és egészségesebb. Ebből szedj.

Hogyan gyűjtsük a hársvirágot?


Napos időben fogjunk neki! Szedésre akkor alkalmas, amikor a virágok java kinyílt, a többi  éppen feslik. A gyűjtés idejének megválasztása nagyon fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem megfelelő. A szedéskor teljesen kinyílt virág száradáskor széthullik, azért sem használható. Elvirágzott, földre lehullott részek se kerüljenek az alapanyagba.Ekkor csak az ágvégeket szabad levágni, és később leszedni a virágzatot. Igen fontos az önmérséklet! A fákra vigyázzunk, kárt semmiképpen se tegyünk benne!

Szárítás előtt válogassuk át, majd szétterítve, huzatos, árnyékos helyen, gyakori forgatással szárítsuk meg. Csak a teljesen száraz virágot tegyük kartondobozba, textilzsákba vagy üvegbe; a fém tárolóedényeket kerüljük.

Hatásai
Nagyon finom a teája, de ennél még sokkal többet tud! Meghűléses betegségekre – hatásos izzasztószer –, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését.

A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító hatású.

Vizelethajtó és gyomorerősítő teakeverékekben is fontos összetevő.


A hársfavirágból készült méz az egyik legértékesebb mézfajta: izzasztó, köhögéscsillapító és nyugtató hatású.

A virágok főzetét a fürdővízbe öntve bőrápolóként használhatjuk, hajöblítőként simává és hársvirág illatúvá varázsolja a hajat.

Maria Treben gyermekek nyugtalan alvása esetére is javasolja. Ha a gyermek nyugtalanul alszik, alvás közben hányja–veti magát, akkor hatékony és gyors segítség a hársvirág-fürdő. Ehhez egy nagyobb lavórba hársfavirágot teszünk, és éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap meglangyosítjuk (le is szűrjük), és az belezúdítjuk a fürdővízbe. Illatos, boldogító, nyugtató fürdő nem csupán kicsinyeknek. A javasolt fürdési idő 20 perc. Ezt a fürdőt felmelegítve még kétszer lehet használni.

A tea előkészítése
A leszedett hársvirágot szárítsuk meg, majd tegyük zárt dobozba, vagy papírzacskóba szellős, száraz helyre. A hársvirágból gyógyteát készítünk, mely nagyon finom, üdítő ital.

Elkészítése

2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel. A forrázatot 10 percig hagyjuk állni. 10 perc elteltével szűrjük le. Az így nyert főzet kiváló gyógyszer nátha, reuma, köszvény esetén gyógyír.Ha a hársfa virágához kamillát és borsmentát is keverünk, izzasztó teát kapunk.

Szörp elkészítése

Hozzávalók:  • 4-5 marék hársfavirág megmosva, lecsurgatva
  • 2 nagy citrom (héja nélkül), szeletelve
  • 2 kg kristálycukor (kevés vízben langyosítva, míg fel nem oldódik)
  • 3 l víz (felforralva, lehűtve)
  • 1 kk citromsav
  • 1 kk borkősav
  • 1 kk nátrium-benzoát (csak télire)

Elkészítés:

1. Alaposan öblítsd le a hársfavirágokat, és tölts meg velük színültig egy 5 literes üveget.

2. Szórd bele a citromot, kristálycukrot, vizet, citromsavat és a borkősavat.3. Boríts rá egy szalvétát, és kösd le. Így szellőzik is, a legyek se bántják.  3 napig érleld, közben naponta 4-5-ször keverd meg.

4. Ha télire is elteszel, akkor az utolsó napon keverj bele nátrium-benzoát-ot.

5. A 3. nap után szűrd le (ne használj fémszűrőt), töltsd üvegekbe, és dugaszold le.

Ebből a mennyiségből, körülbelül 3,5 liter szörp lesz.

Tipp:

Amennyiben szép sárga színt szeretnél adni neki, piríts barnára 30 deka cukrot, majd önts rá 3 dl hideg vizet. Forrald fel. Kihűlés után keverd a szörpbe a sötétbarna lét. Az ízén nem változtat, csupán színt ad.

 

Hirdetés