Kezdőlap AKTUÁLIS Végleg eltűnhet a banán az összes magyar üzlet polcairól! Egyetlen üzletben sem...

Végleg eltűnhet a banán az összes magyar üzlet polcairól! Egyetlen üzletben sem lesz kapható! Nagy a baj!

Hirdetés

A banánt szinte mindenki szereti, egész évben kapható a magyar boltokban is, az ára is kiváló, hiszen jelenleg körülbelül 400 forint kilója ennek az egészséges gyümölcsnek, ami nem csupán tápláló, remek protein forrás, de rengeteg kálium is van benne.

 

Hirdetés

Egy nagyon durván terjeszkedő gombafaj most veszélybe sodorta a banánt, ami könnyen lehet, hogy a faj végleges kihalásához vezet! Sajnos többször volt már példa erre, nem újkeletű dolog és sajnos nem is légből kapott!

Pénzcentrum utánajárt, hogy hogyan indult el a banánfajok veszélybe sodródása!Évtizedekig a világ legnépszerűbb banánfajtája a Gros Michel volt, ám az ötvenes években megtámadta egy gombafaj, amely teljes egészében kipusztította azt.Ezután a banán legnépszerűbb fajtája a Cavendish banán lett, ilyen fajtájú banán az import banán 99%-a..és sajnos most lehet, hogy ennek is eljött a vége, ugyanis megjelent egy a korábbinál sokkal pusztítóbb TR4 nevű gombafajt, ami sokkal veszélyesebb, mint az a faj, ami korábban a a Gros Michel fajtát teljesen kipusztította.

Elég egy adag fertőzött por ahhoz, hogy futótűzként terjedjen el autók, víz vagy szél segítségével, és fertőzést okozzon ott, ahová eljutott – nyilatkozta a CNN-nek Dan Koeppel, a Banán: a gyümölcs sorsa, amely megváltoztatta a világot című könyv szerzője.

A fertőzés már jelen van Dél-Kelet Ázsiában, Ausztráliában és Afrikában és sajnos gyorsabban terjed, mint gondolták és egyelőre nincs megoldás a megfékezésére.Az egyetlen lehetőség jelenleg az ha felégetik az összes földet, ahol ezek a banánok teremnek.írja az Independent.

Hirdetés