Kezdőlap AKTUÁLIS Véget ért az orosz-ukrán tárgyalás, megszületett az eredmény!

Véget ért az orosz-ukrán tárgyalás, megszületett az eredmény!

Hirdetés

A tárgyalást a pénteken kezdődő antalyai diplomáciai fórum keretén belül hozta tető Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, aki közvetítene a két fél között.

 

Hirdetés

 

A Blikk is megírta, hogy csütörtökön Törökországban, Antalya városában találkozik egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleh Nyikolenko egy fotót is megosztott a tárgyaló felekről.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a hivatalos Facebook-oldalán tett közzé fényképeket a tárgyalóasztalnál ülő miniszterekről.

A tárgyalást a pénteken kezdődő antalyai diplomáciai fórum keretén belül hozta tető Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, aki közvetítene a két fél között.

Ez a legmagasabb szintű diplomáciai találkozó a két fél között a háború kirobbanása óta, a korábbi egyeztetések nem vezettek eredményre. Kuleba szerdán azt mondta, a mostani megbeszéléssel kapcsolatban nincsenek nagy elvárásai, de megpróbálják kihozni belőle a legtöbbet.

Frissítés:Nem sokkal 11 óra után jött a hír, hogy a nemzetközi híradások szerint gyakorlatilag semmiben nem sikerült megállapodnia az orosz és az ukrán külügyminiszternek csütörtökön Törökországban. Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba találkozóján a fegyverszünetről és a mariupoli humanitárius folyosó kialakításáról sem tudtak megegyezni a felek.

Kuleba sajtótájékoztatóján arról beszélt, nem volt egyszerű a tárgyalás, de készen áll ismét találkozni Lavrovval ugyanebben a formában, ha van kilátás az érdemi megbeszélésre és a megoldások keresésére.

Elmondta, mindketten fel vannak hatalmazva, hogy a békéről és a biztonságról tárgyaljanak, Kijev pedig továbbra is azon lesz, hogy mihamarabbi megoldást találjon a humanitárius ügyekben. Az ukrán külügyminiszter szerint országa legnagyobb problémája jelenleg az ostromlott Mariupol kikötőváros, amelyet az orosz erők intenzíven lőnek és rombolnak.Itt nem történt előrelépés a tűzszünetre vonatkozóan, de Kuleba egyértelműen világossá tette, hogy a fő céljuk megállapodni a városból kivezető humanitárius folyosóról és ezzel együtt egy legalább 24 órás tűzszünetről. Ez most nem történt meg. 

Kuleba szerint a két fél annyiban tudott megállapodni, hogy folytatják az erőfeszítéseket az ukrajnai humanitárius problémák megoldására. Hozzátette: készek lennének újra találkozni „ebben a formában”.A tárgyalás másik résztvevője, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter annyit közölt, hogy humanitárius kérdésekről tárgyalt ukrán kollégájával, többek között arról, hogy a csapatok mit tesznek a civilek védelmében. Lavrov emellett megvádolta az ukrán „nacionalistákat”, hogy a civileket emberi pajzsként használják.

Arra a kérdésére, lehetséges-e tűzszünet, Lavrov azt mondta, hogy a „különleges katonai művelet” folytatódik, illetve Vlagyimir Putyin szerint minden a terv szerint halad, majd hozzátette: a Nyugat „veszélyesen viselkedik” azzal, hogy védelmi célú segélyt nyújt Ukrajnának. Illetve a külügyminiszter ismét megerősítette az orosz álláspontot, miszerint nem háború, hanem különleges művelet zajlik, ami a terveknek megfelelően alakul és ahogy Ukrajnát sem támadták meg, úgy más országgal sem tervezik ezt.A Blikk is megírta, hogy már az orosz és az ukrán delegáció harmadik béketárgyalására is sor került Fehéroroszországban. Az első két kör nem sok eredményt hozott, a második fordulóban sikerült megállapodni egy ideiglenes tűzszünetről és humanitárius folyosók létrehozásáról, ám ukrán források szerint az oroszok megszegték a tűzszünetet, így több helyen elmaradt a civil lakosság evakuálása. A harmadik körben azonban némi előrelépés történt a humanitárius folyosók logisztikájának javításában.

Hirdetés