Kezdőlap AKTUÁLIS Változik a nyugdíjszámítás, sok pénzről van szó

Változik a nyugdíjszámítás, sok pénzről van szó

Hirdetés

A Magyar Közlöny március 28-i számában megjelent rendelet fontos lépést jelent a nyugdíjasok és leendő nyugdíjasok számára, hiszen meghatározza a 2024. évi valorizációs szorzószámokat.

 

Hirdetés

Ezek az értékek azoknak az egyéneknek a nyugdíjának meghatározásához szükségesek, akiknek 2024-ben állapítják meg vagy már megállapították ideiglenesen a nyugdíját.

A valorizáció fogalma az, hogy a nyugdíjazást megelőző időszak kereseteit az országos nettó átlagkereset éves emelkedése alapján az adott év kereseti szintjéhez igazítják. Ezt az elvet alkalmazzák azokra az egyénekre, akiknek az 1988 és 2022 közötti időszakban szerzett kereseteiket figyelembe kell venni a nyugdíjszámítás során.A kormány 64/2024. (III. 28.) kormányrendeletével a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkezik, módosítva a korábbi szabályokat.

A rendelet értelmében a 2024. évi valorizációs szorzószámokat határozták meg, melyek az adott év január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén irányadóak.

A valorizációs szorzók meghatározása a nyugdíj-megállapító intézmények számára kiemelten fontos, hiszen ezek alapján számítható ki a pontos nyugdíjösszeg. A rendelet hatályba lépése, március 31-e után a nyugdíjazás előtt állók és már nyugdíjat kapók is ennek megfelelően számíthatnak a kifizetésekre.A kormány rendszerint március végén vagy április elején hirdeti ki az érvényes valorizációs szorzókat az adott évben. Ezek az értékek visszamenőlegesen is érvényesek, így azokra is alkalmazhatók, akiknek már megállapították a nyugdíjukat az adott évben.

A pontos szorzószámok megismeréséhez és annak értelmezéséhez mindenképpen ajánlott figyelemmel követni a hivatalos közlönyökben megjelenő rendeleteket és tájékoztatásokat.

Hirdetés