Kezdőlap AKTUÁLIS Újra megtörténhet az iskolabezárás Magyarországon

Újra megtörténhet az iskolabezárás Magyarországon

„Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső, elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el” – áll a tanévkezdésről szóló rendeletben, amely július 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

 

A lehetséges jogalkotói szándékról Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagóguskar elnökét kérdezték az InfoRádióban.


Negatív következménnyel is számolni kell

Több ok miatt is bizonytalan a szeptemberben induló tanév lefolyása. Horváth Péter szerint ide tartozik egyebek mellett a háború, illetve az energiaárak drasztikus emelkedése is.

A téli időszakban a gázkészlet elhasználása is komoly problémát okozhat a közintézményekben, így elképzelhető, hogy célszerűbbnek látják majd a digitális oktatás bevezetését.

Az alsó tagozatos diákoknál azonban az otthoni tanulásnak negatív következményei is lennének.

„Sok esetben nem is a tananyag elküldése, az online órák módja okozza a diákok és a pedagógusok számára a nehézséget, hanem a mindennapi élmények hiánya, amelyek nem feltétlenül a tananyaghoz kapcsolódnak.Az inspiráció, egymás segítése, maga a szocializálódás folyamata egy hosszabb távú áttérésnél a legnagyobb problémát jelenti” – magyarázta.

loading...