Kezdőlap AKTUÁLIS Tilalom lép életbe Magyarországon – Erre figyelj szilveszterkor

Tilalom lép életbe Magyarországon – Erre figyelj szilveszterkor

Hirdetés

A szilveszteri készülődés egyik központi eleme a tűzijáték, amely a maga látványos és hangos mivoltával minden évben számos embert megörvendeztet.

 

Hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kiemelték a tűzijátékokkal kapcsolatos fontos szabályokat és biztonsági tanácsokat, hogy mindenki biztonságosan élvezhesse az év utolsó pillanatait.

Tűzijátékok vásárlása és használata

Az ORFK közleménye szerint a 3. osztályba sorolt tűzijátékokat csütörtöktől lehet beszerezni, de felhasználni csak december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet. Fontos tudnivalók:

  • Ne indítsuk a tűzijátékokat házak, különösen társasházak ablakából vagy erkélyéről, mivel rendkívül tűz- és balesetveszélyes lehet.

A vásárlás fontos tudnivalói
Az ORFK hangsúlyozza, hogy a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazónak, ha fel nem használtak vagy hibásak. Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékekhez egész évben hozzá lehet jutni, míg a 3. osztályba tartozókat csak december 28. és 31. között lehet megvásárolni. A 4. pirotechnikai osztályba tartozó, professzionális termékeket csak szakképzett pirotechnikusok vásárolhatják meg.

Az ORFK felhívja a figyelmet arra is, hogy mindenki csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljon tűzijátékot, mivel ez garancia a megfelelő kiszolgálásra és a termék bevizsgáltságára. Tilos illegális árusoktól vásárolni, mivel ez súlyos veszélyt jelenthet saját és mások testi épségére.

Tűzijátékok biztonságos otthoni tárolása

Az OKF szóvivője, Mukics Dániel, hangsúlyozza, hogy a tűzijátékokat biztonságosan kell tárolni otthon, és a használatukkal kapcsolatosan is szigorúan be kell tartani a szabályokat:  • Tűzijátékokat ne indítsuk fűtőeszköz, tűzhely közeléből, mert a hő hatására idő előtt működésbe léphetnek.
  • Ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal, és zárjuk el olyan helyen, ahol nem érheti napfény, pára, víz, és nem férhetnek hozzá gyermekek vagy háziállatok.
  • Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak kihűlésük után dobjuk a kukába.

Mukics Dániel kiemelte, hogy a tavalyi évben 37 tűzeset következett be tűzijátékok használata során. Az illegális pirotechnikai termékek veszélyesek lehetnek, ezért mindig megbízható forrásból vásároljunk. A szóvivő arra is figyelmeztet, hogy soha ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon vagy “csomagtartóból,” mivel ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek és nem biztonságosak.Az év utolsó napján, szilveszter éjjel, kétezer tűzoltó lesz készenlétben ötszáz járművel. A katasztrófavédelem arra kéri az embereket, hogy ha tüzet, bajba jutott embert vagy állatot látnak, hívják a 112-es segélyhívó számot. Legyen a szilveszteri mulatság mindenki számára örömteli és biztonságos!

Hirdetés