Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Te tudtad miért sós a könnyünk? Ha ezt elolvasod, te is ledöbbensz!

Te tudtad miért sós a könnyünk? Ha ezt elolvasod, te is ledöbbensz!

Hirdetés

A könny az emberi szervezet egy igazán érdekes tereméke, hiszen még mindig van mit felfedezni a funkciójával kapcsolatban, különösen, ami a sírást illeti. Számtalan alkalommal tapasztalhattad már, hogy a könny sós ízű, de vajon tudod-e az okát?

A válasz ott rejtőzik mindannyiunkban.

Hirdetés

A szemek legnagyobb részben folyadékból állnak és az is veszi körbe őket, ahogyan a könny is. Ez a testnedv a lakrimáció, azaz könnyezési folyamat során termelődik a könnymirigyekben. Szerepe, hogy folyamatosan tisztán és nedvesen tartsa a szemgolyót, védve azt a fertőzésektől és a sérülésektől.

A könny alapvetően sós vízből, fehérjékből, olajakból és nyákanyagból áll és minden pislogás alkalmával eloszlik a szemgolyó felületén.

Többféle könnytípus létezik

Az alap típus, amely folyamatosan termelődik és  megakadályozza a szem kiszáradását.

Az érzelem kiváltotta, amely lelki behatásokra termelődik.

A reflexszerű, amely a szem védelmét hivatott ellátni a különféle irritáló anyagoktól, mint a füst vagy a hagyma illóanyaga.

Hogy miért sós a könny?

Erre a válasz az, hogy mi emberek is alapvetően sósak vagyunk. A testünk nagy mennyiségű sós oldatokat tartalmaz, így a vizelet, az izzadság és a könny is sós ízű.

A könny 4 alapvető összetevője: sós víz, fehérjék, lipidek és nyák

A könnycsatornából felszabaduló könny legnagyobb része víz, így könnyedén távozhat, a nyák bevonja a szem felületét, a lipidek a párolgást akadályozzák.

A sótartalma a vérből származik, minthogy a sók = elektrolitok (nátrium, kálium, bikarbonát, klorid, kalcium, magnézium) testszerte jelen vannak bennünk és így jutnak el a könnymirigyig, ahol a könnybe kiválasztódnak.

tudasfaja.com

Hirdetés