Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Tavaszi fűbeindítási tippek, amiket fogadj meg, ha szép udvart szeretnél!

Tavaszi fűbeindítási tippek, amiket fogadj meg, ha szép udvart szeretnél!

Hirdetés

Ahogyan elkezd enyhülni az idő és az első tavaszi napsugarak megjelennek, alig várjuk, hogy kimozdulhassunk a kertbe és megkezdhessük az első munkálatokat. Ezzel kapcsolatban szeretnénk ellátni titeket néhány hasznos tanáccsal a gyepindításhoz.

Nagyon fontos, hogy mindent a maga idejében kezdjünk el. Nem szabad semmilyen munkálatot siettetni, nehogy több kárt tegyünk vele, mint hasznot.

Hirdetés

Első lépésként…

Ha már azt tapasztaljuk, hogy a fű kezd felszáradni a téli latyak és csapadékosság után, akkor érdemes fogni egy lombseprűt és szépen áthaladni rajta. Ez az átfésülés nagyon jót tesz a gyepnek és előkészíti a terepet a későbbi munkálatoknak.

Gyepszellőztetés ideje…

Soha ne kezdjünk neki a gyepszellőztetésnek, amíg a talaj fagyott, illetve a fű túlságosan nedves, mert ezzel csak roncsolhatjuk a szerkezetét. Addig nem érdemes elkezdenünk a műveletet, amíg a fű el nem kezd sarjadni.

Ehhez a munkálathoz érdemes beszerezni egy gyepszellőztető gereblyét és határozott mozdulatokkal átfésülni a gyepszőnyeget hosszanti és kereszt irányban is.

Fű műtrágyázás ideje…

Teljesen fölösleges a műtrágyázást a fűnyírás és gyepszellőztetés előtt elvégezni, mivel így az utómunkálatok során, gereblyézés és takarítás folyamán felszednénk a leszórt, értékes anyagot. Előbb szellőztessük meg a gyepünket, majd utána szórjuk el a tárgyát, így az az öntözéssel és esőzésekkel szépen belemosódhat a talajba.

Tavalyról maradt meg fűmag?

Amikor fűmagot vásárolunk, mindig ellenőrizzük a szavatossági időt. Ez azt jelzi, hogy addig a dátumig a fűmagunk még teljes csírázó képes.

Ha már 1-2 évvel a lejárat után vagyunk, akkor is felhasználhatjuk a magokat, abban az esetben, ha azok száraz, hűvös helyen voltak tárolva. Ekkor azonban már a csírázóképesség lecsökkenhet az 50-40%-ára és érdemesebb ilyenkor sokkal sűrűbben vetni.

tudasfaja.com

Hirdetés