Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Sárgul, foltos a füved? Íme a kertészek nagy trükkje, amiért hálás leszel

Sárgul, foltos a füved? Íme a kertészek nagy trükkje, amiért hálás leszel

Hirdetés

Júniustól heti rendszerességgé válik a fűnyírás. Sokak problémája azonban, hogy a nyári időszakban rosszul gondozzák a füvet, így a pázsit kopottá, szárazzá, fakóvá válik. Ehhez adunk most  néhány tippet, hogy gyönyörű udvarunk lehessen egész nyáron.

 

Hirdetés

Nyesedék mulcs

A nyári időszakban megtehetjük azt is, hogy a fűnyíró tartálya nélkül vágjuk le a füvet, de akkor a nyesedék 1-2 centinél ne legyen nagyobb. Ez azért jó, mert a fűszálak között hagyott nyesedék mulcs visszatartja a nedvességet, így tápanyagot pótol a talajba. Ha azonban hosszabb szálú fűszálakat hagyunk a gyepen ártunk vele, összetömődik, nemezessé válik és elzárja a levegőt és gátolja a nedvesség eljutását a gyökerekhez. Ha már hosszabb ideje nem vágtunk a gyepet, ne rövid fokozaton vágjuk, hanem időről-időre csökkentsük a hosszúságot.Öntözés

A nyári kánikulában az öntözés nagyon fontos, főleg, ha hosszabb ideje nem volt csapadék. A szabály az, hogy az esti órákban öntözzük, a párolgási veszteség ebben az időszakban a legkisebb. Nem elegendő csak a felszínt meglocsolni, egész a gyökereit kell locsolni, úgy, hogy a víznek el kell érnie 20-30 centiméteres rétegig. Ehhez laza talajon 10-20 mm, agyagos talajon 30-40 mm vízmennyiségre van szükség. 5-6 naponként ajánlott öntözni, fűnyírást követően.

Tápanyag-utánpótlás

A fűnek szüksége van tápanyagokra is. A műtrágyát öntözés előtt ajánlott a fűre szórni, ami 2-3 hónapig használ a pázsitnak. Ezt a nyár közepén ajánlott bevetni.Moha és gyom

A mezőgazdasági boltokban számtalan gyomirtó szert lehet már kapni, amelyek csupán a gyomra fejtik ki hatásukat és a füvet nem károsítják.Nagyon fontos, hogy a használati utasításnak megfelelően használjuk őket és csak a megadott mennyiséget szórjuk a fűre.

Foltok

Ha a pázsit bizonyos területeket foltok, vessük be fűmaggal és egy-két vékony pálcával jelölük meg a területet. 2-3 hét alatt a foltok eltűnnek és a fű egybenő majd.Barna foltok vagy hálózatos vonalak

A fuzárium típusú gombabetegségek 5-30 centiméter széles barna foltokat vagy hálózatos sávokat okoznak a pázsiton, a fűben és a nádasokban is kora tavasszal. Minimalizálja az árnyékolást és a műtrágyázást; növelje a vízelvezetést, hogy sehol ne üljön meg a víz; használjon gombaölő szert a kora tavaszi időszakban!

Barna foltok a pázsiton a késő nyári időszakbanÁssa fel a barna területeket, és nézze meg, talál-e lárvákat alatta, mivel ez a legvalószínűbb ok! Használjon diazinont, isofephost, vagy chlorpyrifost közvetlenül miután a petéket lerakták! Egyeztessen egy megbízható kertészettel vagy szaktanácsadással is foglalkozó mezőgazdasági kutatóintézettel: kérjen tőlük szaktanácsot, hogy mi a jó időzítés!

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés