Kezdőlap Egyéb Rezsiválság – Most jött a hír a 2023/2024-es fűtési szezonról

Rezsiválság – Most jött a hír a 2023/2024-es fűtési szezonról

Az őszi hónapok közeledtével a magyarok nagy része számít jelentős extra kiadásokra az év vége felé.

 

A Cofidis Hitel Monitor friss kutatása szerint a háztartásokat különféle tényezők, például a fűtési szezonra való felkészülés és a magasabb fizetéssel kecsegtető munkahelyváltási tervek is befolyásolják.

Az 1000 fős mintán végzett felmérés eredményei alapján a magyaroknak idén már kettőnél többször is nagyobb kiadásokkal kell számolniuk az év során. A legtöbben az őszi hónapokban találják magukat nagyobb kiadások előtt, habár a karácsonyi és nyári szezon is megnöveli a havi költségeiket.Az őszi kiadások között a legnagyobb tételeket a ruházati cikkek, az iskolakezdés, a lakásfelújítás, az utazás és az egészségügyi kezelések teszik ki.

A felmérés továbbá azt is kimutatta, hogy a magyarok mintegy negyede úgy véli, hogy az idei fűtési szezonban többet kell költenie, átlagosan 124 ezer forinttal többet, mint tavaly.

Ennek ellenére a lakosság több mint fele előre készül a hideg hónapokra, például takarékoskodik a rezsiszámlára, előre megvásárolja a tüzelőt, vagy már most átalányt fizet.A tudatos rezsicsökkentésre való felkészülés szintén fontos szempont a következő egy évben a 18-69 évesek körében. Sokan terveznek spórolni alacsonyabb hőmérsékletű lakásfűtéssel vagy energia- és víztakarékosabb háztartási gépek beszerzésével.

Az eredmények azt is mutatják, hogy a magyarok pénztárcáját érezhetően érintik az áremelkedések. Sokan úgy érzik, hogy több bevételre lenne szükségük a kényelmes megélhetéshez.

A kormányzati intézkedések, például a SZÉP-kártya és az online árfigyelő rendszer, segíthetnek enyhíteni a családi kassza terheit.A kutatás szerint a magasabb megélhetési költségek hatására sokan terveznek munkahelyváltást az idei év során, különösen a fiatalabb generációk. Az emberek többsége hajlandó lenne elfogadni egy magasabb fizetést, akkor is, ha ez a jelenlegi munkájuktól való eltérést jelent.

Az előfizetéses pontrendszer alapján ezek az eredmények jól tükrözik a magyarok pénzügyi helyzetét és terveit az őszi hónapokra.

loading...