Kezdőlap AKTUÁLIS Rengeteg nyugdíjast érint – Minden megváltozik napokon belül

Rengeteg nyugdíjast érint – Minden megváltozik napokon belül

Hirdetés

Pár nap múlva megérkezik az idei kedvezményes utazási utalvány az érintettekhez. Az egy évig érvényes szelvényt érdemes óvatosan kezelni, mivel csak meghatározott esetekben lehet cserélni.

 

Hirdetés

A közforgalmú személyszállításban a 65 év feletti személyek teljes utazási kedvezménnyel vehetnek részt, azaz díjmentesen, személyi igazolványuk bemutatásával.

Azonban a 65 év alatti, nyugdíjban és más meghatározott ellátásban részesülők is jogosultak éves utazási utalvány alapján meghatározott mértékű kedvezményre – hívja fel a figyelmet az ado.hu.

Ennek értelmében évente tizenhat alkalommal 50%-os, kétszer pedig 90%-os mértékű kedvezménnyel válthatnak menetjegyet a vasútra, HÉV-re, elővárosi és helyközi autóbuszokra, kompra és révre.Az utalvány évente március hónapban, legkésőbb március 31-ig kerül postai úton kiküldésre a jogosultaknak a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától.

Azok jogosultak a kedvezményes utazási utalványra, akik az utalvány kiadásának évében április 1-jét megelőzően hatvanötödik életévüket be nem töltötték, és nyugdíjban vagy más meghatározott ellátásban részesülnek, illetve más speciális feltételeknek is megfelelnek.

Az ado.hu kiemeli, hogy a kedvezményes utazási igazolványt célszerű vigyázni, mivel csak meghatározott esetekben cserélhető ki.Például csak akkor történik pótlás, ha az utalvány eltulajdonítását rendőrségi jegyzőkönyvvel, bejelentéssel vagy feljelentéssel igazolják, vagy ha természeti katasztrófa miatt megsemmisül. Más okból megrongálódott utalvány csak akkor cserélhető ki, ha azt visszajuttatják a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához.

A 2023-ban kapott kedvezményes utazási utalvány még fel nem használt szelvényei 2024. március 31-ig érvényesek.

Hirdetés