Kezdőlap AKTUÁLIS RENDKÍVÜLI KORLÁTOZÁSOK lépnek életbe Budapesten! Íme a lista és minden fontos tudnivaló

RENDKÍVÜLI KORLÁTOZÁSOK lépnek életbe Budapesten! Íme a lista és minden fontos tudnivaló

Hirdetés

Ülést tartott kedden az Őszentsége Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. A törzs tagja mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hajdu János, a TEK főigazgatója is.

Mint a Blikk is megírta, Ferenc pápa látogatását komoly biztonsági intézkedések kísérik. A fővárosban lezárások várhatóak, a pápa minden mozdulatát biztonsági szakemberek figyelik majd. A pápalátogatásra érkező zarándokok ingyen utazhatnak vonattal a fővárosba a programokra.Ferenc pápa pénteken délelőtt érkezik Budapestre, a Sándor-palotában Novák Katalin köztársasági elnökkel találkozik, ezt követően Orbán Viktor miniszterelnökkel beszél. Délután 17 órakor a budapesti Szent István-bazilikában egyházi emberekkel találkozik. A bazilikába csak belépővel lehet majd bemenni ekkor, de az épület előtti térre minden érdeklődőt várnak.Szombaton Ferenc pápa magánlátogatást tesz az 1982-ben Fehér Anna nővér által alapított Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonban, majd a budapesti Rózsák terén található Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel találkozik. Szombat délután ifjúsági találkozót tartanak a Papp László Sportarénában, a pápa fél 5-kor látogat el ide. Szombat este a pápa az Apostoli Nunciatúra épületében jezsuita szerzetesekkel találkozik.

Vasárnap délelőtt fél 10-kor Ferenc pápa szentmisét tart a Kossuth téren, majd elutazása előtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre látogat.

Hirdetés

A tájékoztatót bevezető Kovács Zoltán államtitkár elmondta, hogy a pápa látogatásában, a szervezésben, biztosításban az állam részt vesz, de alapvetően segítőként, a pápa ugyanis apostoli látogatásra érkezik.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt, hogy ez egy lelki természetű látogatás, noha vannak állami vonatkozásai is. Semjén azt kérte, hogy míg várjuk a szentatyát és mikor itt van köztünk, legyen egyfajta “Isten békéje”, pártállástól függetlenül tartsuk tiszteletben a katolikus egyházfő látogatását, mert ez hazánknak is érdeke.

Az állami vonatkozású események kapcsán elmondta, hogy ez a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel való találkozó ilyen lesz. A pápa közlekedése kapcsán lezárásokra kel számítani.Az egyházi események között kettőt emelt ki Semjén Zsolt: az Arénában a fiatalokkal történő találkozást és a vasárnapi szentmisét.

A Kossuth téren a pápai oltár kialakítása az érintettekkel egyeztetve úgy lesz kialakítva, hogy minél többen odaférjenek és a pápa is meg tudja közelíteni a pápamobillal.

Veres András győri megyéspüspök ezek után arról beszélt, hogy a Szentatya látogatása nem csak a katolikusok, de talán az egész ország öröme is. A pápa befejezni, bepótolni jön a 2021-es látogatás elmaradt részeit – mondta a püspök. A pápa tehát kettős minőségében lesz jelen, elsődlegesen lelkipásztorként, csak másodsorban államfőként.

A pápa egészségi állapota miatt nem kerül sor arra, hogy a szentatya vidékre is ellátogasson. Ezért a mi feladatunk, hogy az országot mozgósítsuk – mondta Veres András. Hozzátette: szívből remélik, hogy nem csak a katolikusoknak, hanem az egész országnak egy szép találkozás lesz, ez megtiszteltetés az egész ország számára, a programokra a határon túli magyarokat is várják.Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára arról beszélt, hogy a kossut téri szentmisére a környező országok püspöki konferenciájának delegációit is meghívták, akik örömmel jönnek el, hogy együtt imádkozhassanak Ferenc pápával.

TEK

Hajdu János, a TEK főigazgatója arról beszélt, hogy a pápa személyi védelmét ők látják el, erre a feladatra a társszervekkel, – a titkosszolgálatokat is beleértve – felkészültek.

Rendőrség

Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes ismertette a biztonsági intézkedések részleteit a nyilvánosan látogatható helyszíneken. A rendőri biztosítás nem csak a pápai programok helyszínén, hanem az odavezető útvonalakon és a vasútállomásokon is látható lesz. Szükség lesz forgalomterelésre és több helyen parkolási tilalom is életbe lép majd. A pontos intézkedések a police.hu oldalon szerepelni fognak. minden autóst arra kérnek, hogy a parkolás, megállási tilalommal érintett helyeken ne hagyják az autóikat, mert azokat elszállítják. Az elszállított autók után a 0680180780-as zöld számon lehet majd érdeklődni.A BKK külön tájékoztatási oldalt fog indítani a közlekedésről. A vasárnapi, Kossuth téri szentmisére előreláthatóan nagyon sok érdeklődő fog érkezni, a rendőrség kéri, hogy minél korábban érjenek a beléptető pontokhoz. A beléptető pontokkal védett területre tilos bevinni a következő dolgokat:

  • Szeszes ital,
  • Pirotechnikai eszköz
  • Fémtermosz,
  • Üvegtárgyak,
  • Távirányítós eszközök,
  • Kerékpár,
  • Roller,
  • Élő állat
  • Közbiztonságra veszélyes eszközök.

A rendőrség és Kovács Zoltán is azt kérte, a korlátozások, lezárások miatt a következő napokban ne megszokásból közlekedjenek Budapesten.


Hirdetés
loading...