Kezdőlap AKTUÁLIS Rendkívüli iskolakezdés jön idén – Fontos bejelentés érkezett az iskolakezdési támogatásokról

Rendkívüli iskolakezdés jön idén – Fontos bejelentés érkezett az iskolakezdési támogatásokról

Hirdetés

A 2023/2024. tanév rendjére vonatkozó jogszabály várhatóan augusztus elején fog megjelenni a Magyar Közlönyben. Az már biztos, hogy a tanév szeptember 1-jén kezdődik, ami idén péntekre esik.

 

Hirdetés

Köszönöm a pontosítást. A 2023/2024. tanév rendjére vonatkozó jogszabály jelenleg előkészítés alatt áll, és várhatóan augusztus elején fog megjelenni a Magyar Közlönyben. A tanév kezdésének időpontja a törvényi előírásoknak megfelelően szeptember 1-jére esik – tájékoztatott a Belügyminisztérium az Eduline kérdésére.

Az elmúlt években a következő tanév fontos dátumait tartalmazó jogszabály már június közepén megjelent, mivel a tervezés kiemelten fontos szempont a szülők számára. Azonban a 2022/23-as tanév rendje kivételt képezett, mivel ez szokatlanul későn, július 30-án került közzétételre.

Annak ellenére, hogy az őszi tanévkezdés még távolinak tűnhet, érdemes már most tájékozódni arról, milyen támogatásokat lehet igénybe venni gyermekünk vagy gyermekeink beiskoláztatásához.

Az iskolakezdési támogatásokat nemcsak az állam és az önkormányzatok biztosíthatják, hanem a munkáltatók is.A FICSAK (Fiatal Családosok Klubja) összegyűjtötte a kormányzati intézkedéseket, amelyek segíthetik a szülőket a tanévkezdés során.

A 2021/2022-es tanévtől kezdve minden nappali tagozatos diák ingyenes tankönyvellátásban részesül. Ez azt jelenti, hogy az idei tanévtől kezdve a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diákoknak sem kell fizetniük a tankönyvekért.A tankönyvek rendelkezésre állnak minden iskolában a tanévkezdésre, és azok kiszállítása már augusztus elején megkezdődött. A legtöbb iskolában a tankönyveket a nyári szünet utolsó napjaiban, augusztus 27-31. között osztják ki, míg más iskolákban az első tanítási napon vehetik kézbe a diákok a tankönyveiket.

Az idei tanévben is folytatódik a gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése. A közoktatásban résztvevő szülők számára ismert lehet a gyermekétkeztetési támogatás igénybevétele, amelyhez írásban kell benyújtani a kérelmet az étkezést biztosító intézménynél. Ehhez a “Igénylőlap normatív étkezési térítési díjkedvezmény igénybevételéhez” című nyomtatványt kell kitölteni, valamint csatolni kell a szükséges igazolásokat.

A bölcsődékben és óvodákban is ingyenes az étkeztetés azoknak a gyermekeknek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy akik saját maguk, testvéreik, vagy tartósan beteg vagy fogyatékos személyek. Emellett az étkeztetés ingyenes lehet azoknak a gyermekeknek is, akik nagycsaládban élnek, vagyis ahol három vagy annál több gyermeket nevelnek a szülők.Az iskolakezdéshez kapcsolódóan további támogatások is elérhetőek a családok számára. Az előrehozott családi pótlék lehetőséget nyújt arra, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében megkapják a családok a Magyar Államkincstártól. Ez segíti a tervezést és lehetővé teszi az időben történő iskolai tanszerek beszerzését.

Emellett az iskolakezdéshez kapcsolódóan is igénybe lehet venni iskolakezdési támogatást, amelynek célja a gyermekek iskolakezdési költségeinek enyhítése. A támogatás részleteiről és igénylésének módjáról tájékozódni érdemes a hatályos jogszabályok és a kormányzati intézkedések alapján.

A munkáltató döntésétől függően támogathatja a munkavállalók gyermekeinek iskolakezdését, valamint úgy is dönthet, hogy mindkét szülőnek biztosít iskolakezdési támogatást.

Ez arra az estre is kiterjed, ha a szülők mindketten ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Az iskolakezdési támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra jogosult legyen.BEISKOLÁZÁSI TÁMOGATÁS

Idén is több önkormányzatnál lehet igényelni beiskolázási támogatást, amelynek összege általában 6-20 ezer forint közötti mozog. Fontos feltétel, hogy a diák lakcíme a azon a településen legyen, ahol a támogatást megigényli. Budapesten az adott kerületnél lehet érdeklődni a támogatásról és összegéről, ennek mértéke viszont kerületenként eltérő lehet.

Hirdetés