Kezdőlap EGÉSZSÉG Paradicsomot ezért tilos a hűtőbe tenni

Paradicsomot ezért tilos a hűtőbe tenni

A kutatók megmondják, hogyan jársz a legjobban.

 

Sokaknak alapvető, hogy a zöldségeknek és gyümölcsöknek a legjobb, ha a hűtőszekrényben tároljuk őket. Ez azonban nincs mindig így! A Floridai Egyetem kutatói ugyanis megállapították, hogy:

“A hűtés csökkenti az ízanyagok mennyiségét a paradicsomban, méghozzá akár 65 százalékkal is”.

Azaz, ha a hűtőben tárolod a paradicsomot, az sokat veszít zamatából. Ez azért van így, mert a trópusokról származó paradicsom nem épp hidegkedvelő növény, és több száz génje kikapcsol, ha túl hideg a környezet. Ez a folyamat 12 Celsius fok alatt veszi kezdetét.

Eddig azt hihetted, jó megoldás a hűtőben tárolni a paradicsomot, most kiderült, nem biztos, hogy jól jársz veleÁm jó tudni, hogy ha a paradicsom 3 napon belül újra megfelelő hőmérsékletre kerül, akkor a folyamat visszafordítható. Tehát ha 3 napon belül kiveszed a hűtőből, és 1 napig szobahőmérsékleten tartod, akkor visszanyeri az eredeti zamatát. Ám ha 3 napnál tovább tartod a hűtőben, akkor már csak haloványabb ízvilágban reménykedhetsz.

Persze van, hogy már a boltban is hűtőben tárolták a paradicsomot, ez is befolyásolhatja az ízvilágot. A melegebb hónapokban pedig a lakások melegebbek a kívánatosnál, a melegben gyorsan meg tud romlani a paradicsom. Ilyenkor rendben van, ha pár napra hűtőbe tesszük, de fogyasztás előtt adjunk neki időt arra, hogy szobahőmérsékleten regenerálódjon!

loading...