Kezdőlap AKTUÁLIS Orbán Viktor rendkívüli szerdai bejelentése

Orbán Viktor rendkívüli szerdai bejelentése

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök ma a Kormányinfó vendégeként nemzetközi sajtótájékoztatón értékeli az elmúlt évet és Magyarország jövőjéről is stratégiai képet vázol fel. Fontos bejelentések várhatóak a hivatalosan délelőtt 10 órakor kezdődő kormányinfón.

A Karmelita kolostorban tartott Kormányinfón Gulyás Gergely és Kovács zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár is ott lesz, a miniszterelnöktől pedig a magyar és külföldi újságírók is kérdezhetnek.

Hirdetés
Cikkünk folyamatosan frissül, kövesse velünk élőben az eseményeket.

Orbán Viktor beszéde:

Orbán Viktor azzal indított, hogy ma délután kormányülés is lesz, az ott történtekről azt követően kapunk tájékoztatást.Orbán szerint 2022 volt a magyarok legnehezebb éve az elmúlt 30 évben, de az ország rendkívüli teljesítményt nyújtott.

Rendkívüli teljesítményt nyújtott az ország a parlamenti választáson, melyen meg kellett védeni Magyarország szuverenitását is, mert a nemzetközi szereplők olyan súllyal vettek részt az eseményekben, mint eddig sohasem. 3 milliárd dollár állt szemben 3 millió szavazóval és az utóbbiak győztek, akik stabil, cselekvőképes kormányzatot hoztak létre.

Meg kellett bírkozni Brüsszellel, amely baloldali kormányt akart Magyarországon, de nem sikerült.

A szomszéd országban háború dúl, több száz magyar is meghalt már ebben a háborúban, akiket az ukrán hadseregbe soroztak be. Ennek a háborúnak csak vesztesei vannak: a két háborús fél és az Európai unió is. A magyar felfogás szerint, ha el akarod kerülni, hogy háborúba kerülj, ne engedd, hogy belesodorjanak – mondta Orbán, aki szerint európa már benne van a háborúban, a fegyverszállításokkal, a katonák kiképzésével.

Bár ez nem a mi háborúnk, Magyarország legnagyobb humanitárius akcióját indítottuk el, hogy segítsünk az ukránoknak. Mindenkit átengedtünk, aki pedig itt akart maradni, maradhatott is és mindent megkapott, ami elérhető egy magyar ember számára.

Orbán szerint a harmadik sikert a migrációs probléma kapcsán nyújtotta az ország: a délről és az ukrajna felől érkező nyomásnak is ellenállunk. Nehéz volt a déli határvédelmet fenntartani, 250 ezer illegális pbelépési próbálkozást sikerült megakadályozni.A negyedik nagy teljesítmény, hogy sikerült megfékezni az energiaárakat. 2021-ben 7 milliárd eurót fizettünk a behozott energiáért, most 17 milliárdot. Magyarország nem csak előteremtett 10 milliárd eurót, ami 4000 milliárd forintot jelent. Úgy, hogy közben a családok energiaellátását is megvédte, minden család 180 ezer forint támogatást kap egy hónapban, az energiaáron keresztül. A 10 milliárdnyi plusz finanszírozást 2023-ra is megoldottuk már.

Az ötödik nagy teljesítmény, hogy a foglalkoztatottságot fenn tudtuk tartani, 30 éves csúcsojn van, az emberek 74,6 százaléka dolgozik.

Csökkenteni tudtuk aköltségvetési hiányt is úgy, hogy közben visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat, bevezettük a fiataok adómentességét és visszaadtuka családok adójának egy tekitélyes részét.A hatodik nagy teljesítmény, hogy a hungarofóbia ellenére sikerült megállapodnunk az Európai unióval az uniós pénzekről, a megállapodásokat várhatóan a következő napokban alá is írjuk.

Orbán Viktor elmondta, mit várunk 2023-tól:

  • A háborúból maradjunk ki továbbra is
  • Megakadályozzuk a recessziót
  • Az inflációt jövő decemberig egyszámjegyűre csökkentsük
  • Ma várhatóan döntünk, hogy azon 25 év alatti fiatal nők adómentességét, akik gyereket vállalnak, az adómentességet 30 éves korukig kiterjesszük.
  • Megtartsuk szuverenitásunkat.

Kérdésekre adott válaszok:

Orbán Viktornak kérdéseket is lehetett feltenni:

Az első kérdés a baloldali pőrtokról és médiáról és az uniós korrupciós botrányról szólt. Válasz: A baloldali pártok és a baloldali média egyenlő, nincs különbség. Az uniós korrupciós botrányról azt mondta, hogy vannak ugyan viták az Unióval, de egy ilyen botrány rombolja is a közösséget. Magyarország szerint fel kellene számolni jelenlegi formájában az Európai Parlamentet és közvetlen választás helyett a nemzeti parlamentekből kellene bele embereket delegálni.A migráció a magyar határon erős a miniszterelnök szerint, sok ember érkezik és hagyja el Magyarországot és megy tovább Ausztriába, a kerítés ellenére. Nem okafogyott így ez a kerítés? Válasz: A kerítés nem tökéletes, de ha összevetjük a beszivárgás jelenségét azzal a képpel, amit minannyian őrzünk 2015-ből, mikor százezrek bemasíroztak a Nyugati pályaudvarra, onnan pedig tovább. A különbség látható. 2500 embercsempész ül börtönben, mégis vannak új vállalkozók, de ez nem teszi okafogyottá a kerítést. Elsősorban felállítottuk a határvédelemmel foglalkozó határvadász egységet. Élőerőt vezényeltünk át a magyar-szerb határra. Meggyeztünk a szerbekkel és osztrákokkal, határvédelmi szövetséget hztunk létre és a védelmet a szerb-macedón határra toltuk. Ha sikerül, megerősítjük a szerb-bolgár határt – mondta Orbán Viktor.

Máshol is jellemző a baloldali politikára a korrupció? Válasz: Milyen jó is lenne azt mondani, hogy a korrupció csak abaloldali pártokra jellemző, de ez nem igaz. Az Unióban most egyre több néppárti képviselő is érintetté válik. Tehát ez a jelenség nem csak a baloldalon létezik, ez mindenhol fenyegeti a demokratikus politkát és ez ellen védekezni kelll. mindenki tudja Brüsszelben, hogy ez nem most kezdődött. miért nem működtek a védekezési mechanizmusok és hol voltak az oknyomozó újságíók. A legfontosabb, hogy a mocsarat csapoljuk le – mondta Orbán Viktor, viszont azt visszautasította, hogy a korrupciós ügy szálai elvezethetnek az európai bizottságról. Magyarország tekintélyét nem befolyásolta ez az ügy, mert Magyarországon a korrupció mínuszban nem tud lenni, és mivel Magyarországon nullán volt, így hát nem változott semmi.Megkapja Budapest a Lánchídra ígért támogatást? Válasz: Ezt majd a jogászok eldöntik. A Lánchíd egy igazi hungarikum: felújítottuk rengeteg pénzért és most nem lehet rajta se autóval, se gyalog közlekedni. Jó hír, hogy legalább a halak szabadon átúszhatnak alatta – mondta Orbán Viktor.

Kérdések az uniós, ukrán és egyéb külpolitkai viszonyrendszerről: Válasz: Segít, ha az alapvetéseket ismételjük. Ukrán relációban egy független és szuverén ukrajna létezése magyar nemzeti érdek is. A másik, hogy nem vagyunk érdekeltek az európai és orosz gazdasági kapcsolatok kettévágásába, amit lehet, ebből meg kell menteni. A háborúba nem akarunk belesodródni, de meg akarjuk adni azt a segítséget Ukrajnának, amit az emberiesség megkövetel. Az uniós pénzek kapcsán sok szor elmondtam, hogy különböző politikai ügyeket nem szabad összemosni. Ha valaki ezt egyszer legitim módon megteszi, akkor mi lesz a következő? Nem tárgyaltunk ezért csomagban, minden ügyet külön tárgyaltunk. A csehek mind a 4-5 ügyet egy napra tették, ez szuverén joga az eu-s tanácsot vezető elnökségnek. Miért fogadta el mégis Magyarország, hogy 18 milliárdot közös kölcsönből nyújtsunk ukrajnának? Elfogadtuk, de ez rossz megoldás. Mi azt akartuk, hogy hatáozzuk meg, hogy mennyit akarunk adni Ukrajnának és minden ország a saját részét adja oda a saját költségvetéséből Ukrajnának. Ehhez képest ugyanaz történt, mint a COVID idején: közös hitel felvétele mellett döntöttünk. Szerintünk ez rossz döntés, mert ha valaki nem tudja fizetni a hitelt, akkor nekünk kell fizetni. Ez utóbbit sikerült megakadályozni. De a magyar tervet sem fogadta el. köztes megoldás született, hogy az uniós költségvetésben lévő összegeket használjuk fel hitel alapnak és erre vegyünk fel hitelt. Ez rosszul is elsülhet, mert mondjuk, ha egy országnak nem adnak oda pénzt, például a magyaroknak, akkor azt elküldik ukrajnába. Ennek nem örülnénk. De egyedül maradtunk és a jó-rossz kompromisszum érdekében az egység megőrzése miatt Magyarország ezt a megoldást elfogadta. Az biztos, hogy ukrajna ezt a pénzt sosem fogja visszafizetni. Egy olyan utcán indultunk el, amiből nehéz lesz visszafordulni – mondta Orbán Viktor.

A lengyel-magyar kapcsolat kérdése. Válasz: Magyarországot Lengyelországgal történelmi sorsközösség köti össze, ez nagy érték, szoros kötelék. A háborúról másképp gondolkodunk. A lengyelek azt gondoják, az ukránok értük is harcolnak. Az ukránok saját hazájukért harcolnak, teszem hozzá hősiesen – mondta Orbán, hozzátéve, hogy Ukrajna sosem fogja megvédeni semmitől Magyarországot sem, minket a NATo véd meg, a mi biztonságunkat ez adja.Változtatják a rezsicsökkentett gáz- és vilany határértékét? Válasz: Ez a rendszer marad meg a jövőben is majd. elemzéseink azt mutatják, a családok 75 százlaéka benne is marad ebben, 25 százaléknak kell többet fizetni, kinek sokkal többet, kinek kicsit többet. Ez tükrözi a magyar társadalom állapotát pénzügyileg, tehát ez a rendszer fentartható. A gáz és áram árát nem rángatjuk úgy, ahogy a piaci árak mozognak, a stabilitást helyezzük előtérbe.

Hogy kezeli Pintér Sándor a pedagógusok helyzetét? hogy értékeli az MTA állásfoglalását? Válasz: Tisztelője vagyok az akadémiának, ezért nem minősítem állásfoglalásukat, de olyan még nem volt, hogy az MTA nyílt törvénysértésre szólítja fel az országot. A törvények mindenkire vonatkoznak, a pedagógusokra is, ezért arra kérem őket is, hogy tartsák be azokat és azok alapján tiltakozzanak. Mikor leteszem az eskümet, azt mondom, hogy a törvényeket betartom és betartatom. Így, ha a pedagógusok nem tartjáék be a tiltakozásokra vonatkozó törvényeket, írunk nekik egy levelet, amit általában nem vesznek figyelembe. Aztán írunk még egyet, de utána nincs választása egy miniszternek a továbbiakban, a törvényeket be kell tartatni – mondta Orbán, aki szerint ettől függetlenül azzal egyetért, hogy a pedagógusok fizetését emelni kell. Az, hogy a kezdő pedagógusok bére alacsony, ami később válik csak elfogadhatóvá, az nem a kormány döntése, hanem a pedagógus életpálya modell kialakításakor ez volt a szakma kérése. Ez láthatóan egy rossz megállapodás volt. A magyar gazdaság most 20 százlaék fizetésemelést tud, ha sikerül mindenben megállapodni az Unióval, akkor 3, ha nem sikerül, akkor 6 év múlva tudják a végleges szintre emelni – mondta Orbán Viktor.

Matolcsy jegybankelnök kemény kritikát fogalmazott meg a kormány gazdasági teljesítménye kapcsán. Válasz: Annyiban igaz, hogy válságban vagyunk, amennyiben az európai gazdaság egésze is válságban van. A háború miatti hatalmas energiaárak tolják a recesszió irányába az összes országot. kérdés, hogy ki tudsz e maradni belőple, a magyar állaáspont az, hogy maradjunk ki belőle, a következő évi költségvetést is úgy tervezzük. a jegybankelnökkel kapcsolatban vagyunk, érthető módon nagy nyomás van rajta, mert az infláció kordában tartásáért ő a felelős. A jegybankelnök helyzete most nehezebb, mint az enyém. Megértem, hogy a jegybankelnök unortodox módon beszél a nyilvánosság előtt – mondta Orbán Viktor.Megmarad a babaváró hitel? Válasz: a babaváró hitelről viták szoktak lenni, most is így van, de úgy látom, mi vagyunk többen, akik meg akarjuk tartani. A családpolitikát még Andorka rudolftól tanultuk, tanítása úgy hangzik, hogy csak az a családtáomogatás jó, ami hosszú távon kiszámítható. hát milyen családtámogatás az, amit egy éve vezettek be és meg is szüntetik máris – mondta Orbán, tehát a babaváró hitel marad.

Lehet független és szuverén Ukrajna úgy, hogy nem marad meg a területi integritása? Válasz: Nem, nem lehet – válaszolta határozottan a miniszterelnök. A sorrend a következő: első a tűzszünet, ne haljon meg több ember. Aztán legyenek tárgyaló felek, hogy kinek mik a pozíciói, tegyünk kísérletet a tárgyalásra. De nem dolgunk, hogy tanácsokat adjunk másoknak, de véleményünk, hogy ez mindenki érdeke. előre ne döntsünk el semmit, először tárgyaljunk. De Ukrajna jogát, hogy területét fegyverrel védsje meg, nem vitatjuk – mondta Orbán Viktor.

Napirenden van a forint árfolyamának rögzítése? Válasz: nincs napiorenden és nem szorgalmazom – hangzott a válasz.

Hoppál Péternek mi lesz a következő feladata? Válasz: Csák miniszter úr fog erről dönteni.

Hogy értékeli Pintér Sándor munkáját az oktatás terén? Válasz: Egy vezetőnek a vezetéshez kell értenie, a szakmához a szakemberek értenek. A megszerzett tudást kell integrálnia az általa vezetett területre. volt egy gondolatom, hogy érdemes lenne néhány évente egyik minisztert a másik helyére átmozdítani, ez növelné a miniszterek tűzerejét, de nem volt ebben egyetértés, így ez nem valósult meg – mondta.

Megállapodott valamiben a katari miniszterelnökkel? Válasz: Sok mindenről tárgyaltunk, megállapodtunk energetikai együttműáködésben, szerzünk be energiát Katarból. Megállapodtunk pénzügyi kérdésekben is és a közeljövőben lesz egy nagyobb, stratégiai megbesézlés vele.Mit tanácsolna a gyógypedagógusoknak, akik kevesen vannak, rossz munkakörülményekkel? Válasz: Édesanyám kiváló gyógypedagógus volt, most már nyugdíyjas. Ki is szoktam kérni a véleményét Elgondolásunk az volt, – jó lenne, ha meg is valósulna: külön akartuk választani a kérdést, hogy hogyan kell kezelni a szakmai és a “szakszervezeti” jellegű kérdéseket. Az a benyomásom, hogy ezt nem ugyanazoknak az embereknek kell csinálniuk, akét dolgot.

Az összes anyagi jellegű követelésről a “szakszikkal” kell megállapodni,a szakmai kérdéseket pedig a Pedagógus Karral kell megállapodni. Én próbálom ezt a struktúrát működtetni, hát ilyen eredménnyel, ahogy ezt látja… Van előttem lehetőség még ezt fejleszteni.

– mondta Orbán Viktor, aki a tanártüntetés és a Fidesz 2006-os kordonbontásának párhuzamára azt mondta, hogy akkor nem a fizetésemelés, hanem egy nyílt törvénysértés elleni fellépés miatt léptek fel.

Hirdetés