Kezdőlap AKTUÁLIS Orbán Viktor aláírta – 2023 június az új időpont

Orbán Viktor aláírta – 2023 június az új időpont

Hirdetés

Egy hétfői rendeletével a kormány – az Ukrajna területén zajló fegyveres konfliktusra hivatkozva – a már korábban kihirdetett háborús veszélyhelyzet hatályát hosszabbította meg.

 

Hirdetés

A Kormány 479/2022. (XI. 28.) Korm. rendelete az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról címet viselő rendeletet Orbán Viktor írta alá, és legfontosabb pontja, hogy a 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § Ez a rendelet a hatálybalépését követő 210. napon hatályát veszti.”

Magyar Közlöny szerint a hatálymódosítás már kedden érvényes is.

A módosítás lényege, hogy az eredeti háborús veszélyhelyzeti rendelet hatályát módosítja. Az eredeti rendelet november elsején lépett hatályba, és a hatálybalépését követő 30. napon hatályát veszti, vagyis november 30-án, szerdán lejárt volna a háborús veszélyhelyzet. A kormány most ezt hosszabbította meg: november 29-től kezdődően 210 napon át lehet még legalább veszélyhelyzet, vagyis a rendeletnek köszönhetően egészen 2023. június 27-ig háborús veszélyhelyzet van érvényben Magyarországon.

Hirdetés
loading...