Kezdőlap AKTUÁLIS Nyugdíjkorhatár-emelés : Most kaptuk a hírt, renegetegen kerülhetnek bajba

Nyugdíjkorhatár-emelés : Most kaptuk a hírt, renegetegen kerülhetnek bajba

Hirdetés

A 2023-as év végére a magyar nyugdíjkassza hatalmas, tervezett 1072 milliárd forinttal szemben 1459 milliárd forint hiánnyal zárt.

 

Hirdetés

Bár a rövid távú finanszírozási kockázatokról nincs ok aggodalomra, a következő tíz évben komoly problémák merülhetnek fel, miközben egyre növekszik a nyugdíjasok száma és csökken a járulékfizetőké.

A kormány álláspontja szerint a jelenlegi rendszer fenntartható, és a következő tíz évben nem szükséges változtatni rajta. Azonban a kancelláriaminiszter, Gulyás Gergely, aki a Kormányinfón szólalt fel, hangsúlyozta, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát vizsgálják, és jelenleg nincs szükség változtatásra.Egy másik szempontot azonban Varga Mihály pénzügyminiszter vetett fel az Országgyűlés népjóléti bizottságában tartott meghallgatásán. Hamarosan nemzetközi szakértők elemzése kerülhet nyilvánosságra a magyar nyugdíjbiztosítási rendszerről.

Ez a tanulmány lehetőséget ad a kormánynak és a társadalomnak egyaránt arra, hogy értékeljék a rendszer jelenlegi állapotát, és 2024 első felében társadalmi vitára bocsássák a javaslatokat.

A nyugdíjszakértők között azonban megoszlanak a vélemények. Farkas András szerint égető szükség van egy valódi nyugdíjreformra, míg Gulyás Gergely és a kormány fenntartják, hogy a rendszer jelenlegi formája továbbra is fenntartható.A nyugdíjkorhatár emelése az egyik lehetséges megoldásnak tűnik, de ez is érzékeny kérdés, mivel nem biztos, hogy a várható élettartam azonos ütemben nő, mint amennyivel megemelnék a nyugdíjkorhatárt.

A kormány nem mutat jeleket arra, hogy érdemi munkába kezdene a nyugdíjrendszer reformjával kapcsolatban. Simonovits András szerint egy komoly válságra lehet szükség a nyugdíjreform előmozdításához, és ebben az esetben talán történnek lépések.

A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály, az ország versenyképességének és teljesítőképességének növelését, valamint az állam hatékonyságának fokozását nevezte meg azok között a tényezők között, amelyek hozzájárulhatnak a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához.Mindenképpen fontos lenne a társadalom széles körű bevonása és a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása érdekében komoly párbeszéd kialakítása. Az elhúzódó csend és a problémák elodázása csak további kockázatokat rejthet magában a jövőre nézve.

Hirdetés
loading...