Kezdőlap AKTUÁLIS Fontos levél érkezik a NAV-tól: ki ne dobd, baj lehet belőle

Fontos levél érkezik a NAV-tól: ki ne dobd, baj lehet belőle

Hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint február közepéig minden magyar állampolgár megkapja a 2023-as adóbevallás elkészítéséhez szükséges igazolásokat.

 

Hirdetés

Ezek magukban foglalják a tavalyi jövedelmet, valamint az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetésekre vonatkozó információkat. Fontos, hogy ezeket az igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz, azonban az elévülési idő végéig (azaz öt évig) meg kell őrizni őket.

Az igazolások alapján az adózók ellenőrizhetik az szja-bevallási tervezetüket, valamint nyomon követhetik a pénztárakba történt befizetéseik után járó adó-visszatérítés összegét.A NAV kifejezetten hangsúlyozza, hogy az igazolások megőrzése és az azokon szereplő adatok ellenőrzése fontos lépés a helyes adóbevallás elkészítéséhez és a pontos adó-visszatérítéshez.

Az elektronikus adóbevallás lehetőségeit kihasználva az ügyfélkapu használatával vagy más KAÜ-azonosítóval (elektronikus személyazonosító igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkező személyek március 15-től elérhetik az adóhatóság által előkészített adóbevallási tervezetüket az eSZJA-oldalon.

Azok, akik még nem rendelkeznek ügyfélkapuval, elektronikus személyazonosító igazolvánnyal vagy más KAÜ-azonosítóval, egyszerűen regisztrálhatnak az ügyfélkapu rendszerébe.Ezen kívül az adóazonosító jel és születési dátum megadásával március 18-ig kérhetik az adóbevallási tervezetüket, amelyet a NAV postán küld el számukra. A tervezet postázását különböző módszerekkel lehet kérni, beleértve az SMS-ben, az eSZJA-oldalon, levélben, telefonon vagy személyesen történő megrendelést.

A NAV hangsúlyozza, hogy az időben történő regisztráció és az igazolások ellenőrzése segít abban, hogy az adózók hatékonyan és pontosan készítsék el adóbevallásukat, és élhessenek az esetleges adó-visszatérítés lehetőségével.

Hirdetés
loading...