Kezdőlap AKTUÁLIS Novemberi nyugdíjkiegészítés – erről jobb, ha tudsz

Novemberi nyugdíjkiegészítés – erről jobb, ha tudsz

November közeledtével sok nyugdíjas érdeklődik, hogy milyen összegű emelést kapnak ebben a hónapban. Az emeléssel kapcsolatos információk segítségével most bemutatjuk a várható összegeket.

 

Farkas András nyugdíjszakértő néhány héttel ezelőtt hangsúlyozta, hogy sürgető szükség van a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésre. Állítása szerint az átlagos nyugdíjösszeg 216 ezer forintra emelkedhet ebben a hónapban, és az idősek további 82 ezer forintos egyszeri juttatásban is részesülhetnek.

A nyugdíjasok és egyéb jogosultak csak néhány hét múlva kapják meg a magasabb összegű nyugdíjukat. Az emelésről szóló hivatalos rendelet már október elején megjelent. Magyarországon közel két és fél millió nyugdíjas él, így sokan várakoznak az emelt novemberi összegre. Az utalás mindig a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső munkanapon történik, ami ebben az évben november 10-én, pénteken lesz.A Magyar Posta minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. A nyugdíjasok minden novemberben megkapják az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat. A nyugdíjakat készpénzben utalják a címzett lakóhelyén, függetlenül az összeg nagyságától. Általánosságban igaz, hogy a hónap 15. napjáig megérkeznek a nyugdíjak a posta útján.

2023-ban a nyugdíjak 3,1 százalékkal emelkednek. Az emelés mértéke azonban az egyes nyugdíjak korábbi összegétől függ. A Pénzcentrum egy novemberi nyugdíjkalkulátort hozott létre, amellyel könnyen kiszámolható, milyen összegekre számíthatnak az idősek, kiindulva a korábbi nyugdíjösszegükből.

loading...