Kezdőlap AKTUÁLIS Nem tudunk készpénzt felvenni, MINDEN EMBERT ÉRINT!

Nem tudunk készpénzt felvenni, MINDEN EMBERT ÉRINT!

Hirdetés

Az idei év első negyedévében folytatódott a készpénzhasználat visszaszorulása Magyarországon.

 

Hirdetés

Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) friss adatai szerint a készpénzfelvételek száma 2,7 százalékkal, értéke pedig 6,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A készpénzmennyiség csökkentésében nagy szerepet játszott a mobilbanki alkalmazások széleskörű elterjedése és az elektronikus fizetési lehetőségek növekedése.

Növekvő digitális tranzakciók

A lakossági számlák 35 százalékáról indítottak mobilbanki alkalmazásból átutalást az ügyfelek 2024 első negyedévében, míg az összes átutalás 78,1 százaléka internet- vagy mobilbankon keresztül történt.Az elektronikus elfogadói hálózat is tovább bővült: három hónap alatt 2500 új internetes elfogadóhely jött létre.

Kártyás vásárlások és készpénzfelvételek

Az MNB adatai szerint a kártyás vásárlások száma 11,5 százalékkal, értéke pedig 10,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Eközben a készpénzfelvételek száma 2,7 százalékkal, összértéke 6,2 százalékkal csökkent egy év alatt.

Érdekesség, hogy a készpénzbefizetések száma 1,9 százalékkal emelkedett, míg értékük 6,4 százalékkal csökkent. A külföldi kártyás vásárlások száma és értéke is több mint 20 százalékos növekedést mutatott.

Azonnali utalások és forint tranzakciók

2023 első negyedévéhez képest a forint átutalások száma 3,2 százalékkal nőtt, miközben értéke 4,5 százalékkal csökkent, jelezve az átutalások növekvő népszerűségét kisebb összegű tranzakciók esetében. Az azonnali utalások száma 5,9 százalékkal, összértéke pedig 19,8 százalékkal emelkedett.

Növekvő csalások

A fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 28,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, értékük pedig 15,8 százalékkal volt magasabb. Az ezekkel kapcsolatos kár 20,2 százalékkal emelkedett, elérve az 1,8 milliárd forintot, amelyből az ügyfeleknek nagyjából 1,3 milliárd forintot kellett viselniük.

A nem kártyás sikeres visszaélések összértéke a háztartási szektorban 5,4 százalékkal emelkedett, míg a vállalati szektorban egy nagy értékű visszaélés torzította az adatokat.

Az adathalászat és a pszichológiai manipuláció továbbra is a leggyakoribb visszaélési módszerek közé tartoznak, de jelentős számban fordulnak elő jelszavak megszerzésével vagy távoli hozzáférést lehetővé tévő programok telepítésével elkövetett csalások is.

Pénzforgalmi adatok
A hazai pénzforgalmi szolgáltatók bevételei 7,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az összbevételen belül a tranzakciószámmal arányos díjak 14,5 százalékot, míg a tranzakciók értékével arányos díjak 56,6 százalékot tettek ki.

A fizetési kártya elfogadáshoz kapcsolódó bevételek összesen 25,7 milliárd forintot tettek ki, ami több mint 10 százalékos éves növekedést jelentett.

Infrastruktúra bővülése

2024 első negyedévében folytatódott a pénzforgalmi infrastruktúra fokozatos bővülése. A fizetési számlák száma 0,2 százalékkal nőtt, bár a devizaszámlák növekedése megállt.

A lakossági számlák 35 százalékáról indítottak mobilbanki alkalmazásból átutalást, és 46 százalékáról indítottak azonnali fizetést az ügyfelek.

Az elektronikus elfogadói hálózat is tovább bővült, különösen az internetes elfogadóhelyek száma nőtt. Míg a fizikai elfogadóhelyek és az ezeken üzemelő POS terminálok száma 0,8, illetve 0,9 százalékkal bővült, addig az internetes elfogadóhelyek száma egy negyedév alatt további 5 százalékkal, mintegy 2500 elfogadóhellyel növekedett.A készpénzhasználat visszaszorulása és a digitális fizetési megoldások térnyerése egyértelműen jelzi, hogy Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerülnek a modern pénzforgalmi megoldások.

Hirdetés