Kezdőlap AKTUÁLIS Neked is leállt tegnap a Facebook? Hamarosan érkezik a számla, sokan a...

Neked is leállt tegnap a Facebook? Hamarosan érkezik a számla, sokan a zsebükbe nyúlnak majd

Hirdetés

Az online világ egyik legnagyobb szereplője, a Facebook, 2021-ben hosszabb időre leállt, ami érzékenyen érintette a felhasználókat és jelentős hatást gyakorolt az online kommunikációra.

 

Hirdetés

A leállás okaként egy konfigurációs hibát jelöltek meg, mely miatt a Facebook szerverei nem tudtak kapcsolódni az internethez, így a felhasználók nem tudtak bejelentkezni vagy tartalmakat megosztani az oldalon.

Az incidens rávilágított arra, hogy a Facebook hatalmas mértékben befolyásolja a digitális kommunikációt, hiszen a hiba idején az emberek más csatornákat kerestek a kapcsolattartásra.Magyarországon a Facebook az egyik legnépszerűbb közösségi platform, és az Instagrammal együtt a legkedveltebb. Az esemény idején a Twitter még mindig kevésbé elterjedt volt hazánkban.

Az online médiafelületek között több mint 9,6 millió említés született, és ezek 78 százaléka a Facebookra vonatkozott. A legtöbb látogatott oldalak között hírek és receptek szerepeltek, és a leggyakrabban emlegetett témák között szerepelt a koronavírus is.

Az érdekes az volt, hogy a leállás idején a felhasználók más kommunikációs csatornákhoz fordultak. Az SMS forgalom például 100 százalékkal emelkedett, míg a hangforgalom 15 százalékkal nőtt. Még a hagyományos telefonhívások is 8-10 százalékkal gyakoribbak lettek.A Facebook leállása rávilágított arra, hogy mennyire meghatározó szerepe van a közösségi médiának a mindennapi életünkben, és hogyan változik meg a kommunikáció, amikor egy ilyen nagy platform hirtelen nem elérhetővé válik. Az eset tanulságai alapján egyértelmű, hogy az alternatív kommunikációs eszközöknek mindig fontos szerepük van, különösen váratlan helyzetekben.

A Pénzcentrum meg is kereste akkor a Magyar Telekom Vállalati kommunikációs igazgatóságát, ahonnan azt az információt kaptuk, hogy az akkori leállás az SMS forgalmat 100 százalékkal, a hangforgalmat 15 százalékkal dobta meg. Még a vezetékes telefont is 8-10 százalékkal többen emelték fel.

Hirdetés