Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Nehezebb a gyerekkel otthon maradni, mint munkába járni! Szerinted is?

Nehezebb a gyerekkel otthon maradni, mint munkába járni! Szerinted is?

Egy nem rég végzett felmérés alapján nehezebb és fárasztóbb dolog otthon maradni a gyerekkel, mint visszamenni egy anyának dolgozni.

Olyan nőket kérdeztek meg, akik első szülők és akik nem mentek vissza korán dolgozni, hanem a gyerek óvodás koráig otthon maradtak.

31%-uk azt mondta, hogy gyerekkel otthon lenni sokkal nehezebb, mint bejárni dolgozni. 55% pedig “igazi kemény munka”-ként vélekedett a gyereknevelésről. Szerintük akkor is nagyon nehéz lenne otthon ülni a gyerekkel, ha megbízható, és rendszeres segítséget kapnának a nagyszülőktől. 20%-uk azt válaszolta, hogy nagyon nehéznek találja a gyereknevelést.

A pszichológusok szerint is sokkal nehezebb gyereknevelési szabadságra menni, mint bejárni munkába. A családpszichológiára szakosodott Pavel Zigmantovih szerint ennek több oka lehet:

  • káosz van, nem lehet semmit irányítani;
  • nem látszik a munkád eredménye;
  • a munkahelyen kapsz elismerést, de otthon nem;
  • csökken a kommunikáció szintje;

A szakember szerint van néhány dolog, amit az apáknak is tudniuk kell a gyereknevelési időszakról:

Mindkét fél számára az első 2-3 év egy igen nehéz időszak, ilyenkor sokkal jobban oda kell álljanak egymás mellé a házastársak. A férfiak is többet kell segítsenek otthon.

Biztosítani kell az anya számára is egy pihenőidőszakot, amikor az apa sétálni megy a gyerekkel, vagy ő vállalja az altatási, fürdetési időt.

Ebben az időszakban sokkal nagyobb a nő igénye az elismerésre, támogatásra.Mindennél fontosabb, hogy érezze, párja ott van mellette.

loading...