Kezdőlap AKTUÁLIS Változások várhatók a nyugdíjaknál

Változások várhatók a nyugdíjaknál

Az új munkajogi előírások hatására számos ember nyugdíjának számítása változhat – állítja a 168.hu. Az Munka törvénykönyve januárban frissült, amely lehetővé teszi a részmunkaidőben való foglalkoztatás bővített lehetőségét.

 

 

Az Munka Törvénykönyvének módosítása eredményeként bővült a részmunkaidőben való foglalkoztatás lehetősége, amely befolyásolhatja a nyugdíjra jogosító szolgálati időt és a nyugdíj összegét is. Dr. Molnárné Balogh Márta, tb-szakértő szerint azért történt a bővítés, mert a munkavállalók gyermekei nyolc éves korukig vagy a gondozó munkavállalók a munkaviszony első hat hónapját kivéve kérhetik a részmunkaidőben történő foglalkoztatást.

A részmunkaidőt úgy fogják beszámítani a nyugdíjra jogosító szolgálati időbe, hogy az öregségi nyugdíj összege a szolgálati idő hosszától, és a nyugdíj alapjául szolgáló, nyugdíj járulék köteles keresetektől függ majd – vélekedett a szakértő.

Bár az öregségi teljes nyugdíjra való jogosultsághoz elegendő húsz év szolgálati idő, a nyugdíj összegének meghatározásában kulcsfontosságú tényező a szolgálati idő hossza. Ezért fontos, hogy mennyi szolgálati idő alapján számítják ki a nyugdíj összegét.

Ha a részmunkaidőben dolgozó személy keresete eléri a minimálbér összegét, akkor a nyugdíj szempontjából nem számít, hogy a munkavégzés nem teljes munkaidőben történik. Csak akkor van jelentősége, ha a kereset nem éri el a minimálbért.

loading...