Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Most kaptuk a hírt, kötelező, de sokan nem tudják – 2024 előtt...

Most kaptuk a hírt, kötelező, de sokan nem tudják – 2024 előtt mindenkinek fizetni kell ezért

Hirdetés

A hideg téli hónapok beköszöntével az otthoni vízhálózat védelme kiemelt fontosságú. A vízmérők és vezetékek megfelelő védelme kulcsfontosságú a fagy okozta károk elkerülése érdekében.

 

Hirdetés

A károk ugyanis nemcsak a vízszámlánkat terhelhetik meg, hanem akár a családi költségvetésünkre is súlyos terhet rónak.

A vízórák és vezetékek fagyás elleni védelme nem csupán a ritkán használt nyaralók vagy kerti csapok problémája; a rendszeres mínusz hőmérséklet esetén bármely otthon vízhálózata veszélyeztetve lehet. Ebben az időszakban nemcsak a fagyveszélyre, hanem a vízmérők cseréjének időszakosságára is érdemes figyelmet fordítani.

Sokan nem tudják, hogy a vízórákat nyolcévente cserélni szükséges ahhoz, hogy azok pontosan és megbízhatóan mérjék a vízfogyasztást. Emellett a fagyás elleni védelemre is kiemelt figyelmet kell fordítani, különösen azoknál az óráknál, amelyek a kertben vagy aknában találhatók.A vízmérők és vezetékek védelmének elhanyagolása komoly következményekkel járhat, és a vízóra vagy vezetékek befagyása esetén jelentős költségekkel kell számolnunk a javítások során.

A károk elkerülése érdekében fontos a vízmérőket szigetelő anyagokkal beborítani, például pléddel, hungarocell-lel vagy más hőszigetelő anyaggal. A szabadban futó vezetékeket is érdemes megfelelően védeni, hogy megelőzzük azok befagyását és károsodását.

A szigetelés során figyelni kell arra, hogy az ne akadályozza meg a vízóra számlapjának olvashatóságát, így a mérés pontosságát is megőrizhetjük. A vízóra üvegének berepedése fagyás következtében szivárgáshoz vezethet, és ebben az esetben a vízóra cseréje elkerülhetetlen. Azonnali intézkedésekre van szükség, és a tulajdonosnak kell gondoskodnia a cseréről.A vízvezetékek befagyása is komoly problémákat okozhat. A fagyás miatt megrongálódott vezetékeket sürgősen ki kell olvasztani és javítani, hogy elkerüljük a szivárgást. Ha a probléma az óra előtt történik, akkor a helyi vízművek szakembereit kell értesíteni.

A vízmérő cseréjének időzítése is kritikus. A jogszabályok értelmében egy mérő csak 8 évig használható, és a cserét a lejárati év december 31-éig kell elvégezni. Az időben elmaradt vízmérőcsere súlyos következményekkel járhat, hiszen a mellékszolgáltatási szerződés megszűnik, és csak hosszas utánajárás után lehet újat kötni. Érdemes figyelni a vízmérők hitelességére, és szükség esetén azonnal intézkedni a cserével kapcsolatban.

A vízmérő cseréje nemcsak időben, hanem költségben is fontos tényező. Az időzített cserék árlistája alapján az olcsóbb lehetőségek kihasználása érdekében érdemes hétköznapokon 7:00-15:00 között hívni a szerelőt. Az időpontfoglalásra is figyelni kell, mivel a vízművek különdíjat számolhatnak fel sikertelen kiszállás esetén.Az elhanyagolt vízmérők és vezetékek komoly pénzügyi és műszaki kockázatokat hordoznak magukban. A megelőzés érdekében javasolt rendszeresen ellenőrizni a vízmérőket, szigetelni azokat a fagy ellen, és időben intézkedni a cserével kapcsolatban. Ezzel nemcsak a vízhálózatunk, de a pénzügyi stabilitásunk is megőrizhető a hideg téli hónapokban.

Hirdetés