Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a hír Orbán Viktorról

Most jött a hír Orbán Viktorról

Hirdetés

Budapest, 2023. április 5. – A magyar kormánypártok, a Fidesz és a KDNP, határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amelyben elutasítják Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

 

Hirdetés

Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője öt pontból álló javaslatukban kifejtik a magyar álláspontot, amit a szerdai vitán Orbán Viktor miniszterelnök ismertet majd.

A határozati javaslatban foglalt pontok a következők:

  1. Az Országgyűlés megállapítja, hogy az Európai Tanács 2022. június 23–24-i ülésén elfogadott következtetéseiben meghatározott, Ukrajna európai uniós csatlakozási folyamatának előrehaladásához kapcsolódó előfeltételek nem teljesültek. Az Európai Unió bővítéspolitikájának objektív, szabályokon és teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia.


  2. Az Országgyűlés stratégiai vitát tart szükségesnek az Európai Unió Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről. A vita terjedjen ki az Európai Unió biztonságpolitikai érdekeire, az Ukrajnának nyújtott támogatások hasznosulására és fenntarthatóságára, valamint a bővítés gazdasági és politikai hatásaira.
  3. A stratégiai vita lezárultát megelőzően az Ukrajna és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos döntések nem időszerűek. Az Európai Bizottság Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére irányuló javaslata előkészítetlen, következetlen, és nincs tekintettel Magyarország alapvető érdekeire.


  4. Az Európai Unió bővítésével kapcsolatos döntések a tagállamok érdekeit tiszteletben tartó konszenzust igényelnek. Az Országgyűlés elítéli és visszautasít minden politikai és pénzügyi nyomásgyakorlást, ami Magyarországot szuverén álláspontjának megváltoztatására kívánja kényszeríteni.
  5. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben az Ukrajna csatlakozási folyamatával kapcsolatos döntések során.
A határozat a közzétételét követő napon lép hatályba. A kormányfő, Orbán Viktor, holnap részletesen kifejti álláspontját a határozati javaslat parlamenti vitájában. Orbán Viktor korábban kijelentette, hogy egyelőre nem kell napirendre venni Ukrajna uniós csatlakozásának ügyét, és a csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt különböző fórumokon konzultált az ügyről.

Hirdetés