Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK MOST ÉRKEZETT – Rengeteg telefont figyelnek a kamerákon keresztül, íme a részletek

MOST ÉRKEZETT – Rengeteg telefont figyelnek a kamerákon keresztül, íme a részletek

Hirdetés

Az elmúlt napokban egy rendkívül veszélyes kémprogram, a CapraRAT, kezdett el terjedni, amely a telefon kameráján és mikrofonján keresztül mindent lát és hall.

 

Hirdetés

A szakemberek szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy letöröljük a fertőző alkalmazásokat a mobilunkról, mielőtt nagyobb kárt okoznának.

Új trükkök és álcázás

A CapraRAT nevű kémprogramot a Transparent Tribe nevű csoport terjeszti, amely most népszerű alkalmazásoknak álcázza a káros szoftvert.

A célpontok ezúttal a TikTok-rajongók, mobiljátékosok és a fegyverek iránt érdeklődők – adta hírül a Pénzcentrum a The Hacker News cikkére hivatkozva.

Hogyan működik a CapraRAT?

A CapraRAT az AndroRAT módosított verziója, amely WebView segítségével éri el, hogy a fertőzött alkalmazások úgy tűnjenek, mintha YouTube- vagy játékplatformok lennének. Az igazi veszélyt azonban a háttérben zajló folyamatok jelentik.A felhasználó által adott engedélyekkel a kártevő hozzáfér a helyadatokhoz, üzenetekhez, névjegyekhez és a hívásnaplóhoz. Ez lehetővé teszi a program számára, hogy képernyőfotókat készítsen, hívásokat indítson, valamint hang- és videófelvételeket is rögzítsen.

A Transparent Tribe legújabb kampánya

A vélhetően pakisztáni eredetű Transparent Tribe korábban is terjesztett már Windows- és Android-kártevőket. A legújabb kampányukban a következő alkalmazásokkal próbálják megfertőzni az eszközöket:

  • Crazy Games (com.maeps.crygms.tktols)
  • Sexy Videos (com.nobra.crygms.tktols)
  • TikToks (com.maeps.vdosa.tktols)
  • Weapons (com.maeps.vdosa.tktols)

Ezek az alkalmazások ártalmatlannak tűnhetnek, de valójában komoly veszélyt jelentenek a felhasználók magánéletére és biztonságára.

Mit tehetünk

A legjobb védekezés az, ha azonnal letöröljük ezeket az alkalmazásokat a telefonunkról. Emellett érdemes mindig ellenőrizni az alkalmazások forrását és csak megbízható fejlesztőktől letölteni szoftvereket.

Továbbá, érdemes rendszeresen frissíteni a telefonunk szoftverét és alkalmazásait, hogy mindig a legfrissebb biztonsági javítások legyenek telepítve.A CapraRAT kémprogram terjedése ismét ráirányítja a figyelmet arra, mennyire fontos a mobiltelefonok biztonságának megőrzése.

A felhasználóknak óvatosnak kell lenniük az alkalmazások telepítésekor és gondoskodniuk kell arról, hogy mindig naprakészek legyenek a legújabb biztonsági fenyegetésekkel kapcsolatban.

Hirdetés