Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT – Felrobbantották az Északi Áramlat gázvezetéket?

MOST ÉRKEZETT – Felrobbantották az Északi Áramlat gázvezetéket?

Hirdetés

Svéd és dán szeizmológusok víz alatti robbanásokat regisztráltak abban az időszakban, amikor a gázszivárgások kezdődtek.

A német hatóságok már szándékos támadásként vizsgálják az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetékek megrongálódását. A Balti-tengerben hatalmas, a szivárgó gáz által keltett örvények mutatják a felszínen, hol történtek a robbanások a tenger mélyén.
Valóban robbanások miatt rongálódott meg az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezeték a Balti-tenger mélyén? Ezeken a csővezetékeken érkezett Európába az orosz földgáz (csak érkezett, mert már a csövek sérülése előtt is leállt a szállítás Németország irányába).A német hatóságok szándékos támadásnak minősítik a történteket, de az oroszok szerint is szabotázsakció áll a háttérben (abban vélhetően nem értenek egyet, ki is lehet a felelős).A svéd SVT csatornának most szeizmológus szakértők azt mondták, robbanásokat regisztráltak a sérülések feltételezett idejében a helyszínen. – Kétségtelen, hogy ezek robbanások vagy robbantások voltak – mondta Björn Lund, a Svéd Nemzeti Szeizmikus Hálózat, az SNSN szeizmológiai oktatója.A svéd nemzeti szeizmikus hálózat mérései ugyanis azt mutatják, hogy hétfőn egyértelműen két robbanást mértek a gázvezetékek mellett. Egyikük 2,3-as erősségű volt, az érzékelhető földrengéshez hasonló, és országszerte regisztrálták a mérőállomásokon.

Íme, a feltörő gáz a tengeren:Hirdetés

Az első robbanást hétfő hajnalban, 02:03-kor, a másodikat hétfő este, 19:04-kor rögzítették.Az SVT emlékeztet arra: a gázszivárgásra vonatkozó első figyelmeztetések hétfőn 13:52-kor, illetve 20:41-kor érkeztek a Tengerészeti Igazgatóságtól, miután a hajók buborékokat észleltek a felszínen. A csatorna arra hivatkozva, hogy megszerezte a bemért robbanások pontos koordinátáit, azt állítja: ezek ugyanazon a területen történtek, ahol a gázszivárgást regisztrálták.

Az idézett szakértő, Björn Lund szerint egyelőre nem tisztázott, mi történt, találgatásokba pedig nem akart bocsátkozni. Az SVT-nek azt mondta: a robbanásokkal kapcsolatos információkat továbbították a fegyveres erőknek.

Hirdetés