Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT – Ekkor várható Magyarországon üzemanyag hiány, mi lesz a kutakon?

MOST ÉRKEZETT – Ekkor várható Magyarországon üzemanyag hiány, mi lesz a kutakon?

Az év két, kimagaslóan magas üzemanyag-fogyasztású időszaka mindenütt a július-augusztus, amikor is itthon a fogyasztás 30, de akár 40 százalékkal is magasabb, mint a legcsendesebb, év eleji időszakban. És ebben a helyzetben állt le az OMV schwechati finomítója.

 

 

A Blikk is megírta, hogy június 3-án karbantartás során jelentős baleset történt az OMV schwechati olajfinomítójában, miután egy víznyomás-próba alatt megsérült az olajdisztillációs torony – és mellette a karbantartást végző két dolgozó is. Az eredeti tervek szerint a finomító június 10-én már újra is indult volna, ám a kár olyan jelentős, hogy nemhogy akkor, de a mai napig nem sikerült ismét üzembe állítani az egységet, és a vállalat egyelőre semmiféle hivatalos közlést nem adott ki arról, hogy ez mikor sikerülhet.Az OMV-nek nemcsak az osztrák üzemanyag-ellátását érintette a finomítóban történt baleset, a helyzet Szlovákiában is ellátási zavarokat okozhat majd, illetve Csehország és Lengyelország is gondban lesz, valamint Magyarországon is van mintegy 200 töltőállomásuk, amelyek a hazai piacon a benzin 17-19, a dízel 13-15 százalékát adják – írja a hvg.hu.

Az osztrák kormány röviddel a baleset után közölte, hogy felszabadít az ország stratégiai üzemanyag-tartalékából, hogy kisegítse a vállalat hazai ellátását. A magyar kormány pedig ugyanígy cselekedett: a múlt szombaton egy esti kormányrendelettel a 95-ös benzinből 18 millió litert, gázolajból pedig 29 millió litert bocsátottak az OMV rendelkezésére azzal, hogy ezeket a vállalat kizárólag Magyarországon értékesítheti. Elrendelték azt is, hogy a felszabadított tartalékokat az OMV-nek vissza kell pótolnia: az eladott benzin és gázolaj 40 százalékát augusztus 31-ig, 60 százalékát pedig október 31-ig a felszabadított készlettel azonos összetételben, a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség által meghatározott áron.


Magyarország a sor végén

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint négy-öt évente minden finomítóban el kell végezni egy nagyobb karbantartást, ami ezért hosszabb ideig is tart. A koronavírus-járvány miatt azonban ezek a munkák 2020-21-ben jellemzően világszerte elmaradtak, ezért ebben most mindenütt komolyak a torlódások.

– Ilyen nagy leállásoknál 1500-2000 ember dolgozik, mint a güzü, újraindítják az egységet. Olyan ez, mint egy egyedileg gyártott autónál: mindenki izgul, hogy jól sikerül-e az első beindítás – mondta a lapnak a szakember, és mint az ismert, Schwechatban ez az újraindítás nem sikerült jó: az olajdisztillációs torony képében Pletser megfogalmazása szerint „az egész finomító lelke ment tönkre.” Azóta pedig az OMV is bizonytalan abban, mikor indulhat újra az üzem.Pletser szerint az osztrák stratégiai tartalék elérhetővé tételével az OMV ugyan igyekszik minden ügyfele keresletét kielégíteni, de szükségszerűen van náluk is egy sorrendiség. Az első mindenképpen a belföldi kutak kiszolgálása, de most éppen Magyarország minden bizonnyal a sor végén van az üzemanyagárak befagyasztása miatt, hiszen hazánkba most nem éri meg termékeket behozni, mert a külföldi nagykereskedő a két olcsósított – és ezzel a legjobban fogyó – üzemanyagtípus miatt csak bukhat az üzleten. A márciusi árfikszálással már sok üzemanyag-kereskedő itt hagyta a magyar piacot, az OMV pedig most a baleset miatt esett ki az importjátékból, a Mol pedig önmagában a hazai üzemanyagellátás mintegy 70 százalékát csillapítja, nekik ennél több már tényleg nem fért volna bele.

Magyarország, az EU és a Nemzetközi Energiaügynökség szabályozását követve, 90 napnyi importnak vagy 60 napnyi fogyasztásnak megfelelő nyersolajat és -terméket raktároz a stratégiai tartalékában.

Ez nálunk kb. 1,4 millió tonna nyersolajat és olajterméket jelent együttvéve, ebből 800 millió liter kb. termékben van, dízelben és gázolajban, a többi olajban. Ennek kb. 6-7 százalékát adjuk most kölcsön az OMV-nek– mondta a szakember.

Durva üzemanyaghiányra számítanak

Az év két, kimagaslóan magas üzemanyag-fogyasztású időszaka mindenütt a július-augusztus, ilyenkor itthon a fogyasztás 30, akár 40 százalékkal is magasabb, mint a legcsendesebb, év eleji időszakban. Ennek oka, hogy mindenki ilyenkor nyaral, akár autóval, akár repülőn – a kerozin-fogyasztás is kiugró – és ekkor van a mezőgazdasági munkák nagy szezonja is.

Szakértők szerint a schwechati finomítóban történt eset nélkül is durván üzemanyaghiányos nyár előtt álltunk volna, hiszen a jelenség globális: annak idején a Covid miatt összezuhant az olajtermékek iránti kereslet, emellett az EU komoly kibocsátás-csökkentési célt tűzött ki maga elé 2030-ig. A BP vezetője ilyen környezetben 2020-ban azt mondta, hogy az olajkorszaknak vége. Pletser becslése szerint a világ finomítóinak nagyjából 5 százaléka fejezte be a működését, ezzel nagyjából 3 millió hordónyi kapacitás tűnt el 2020-21-ben, mely jórészt Európában és az USA-ban működött.A koronavírus-világjárvány enyhülésével óriásit ugrott az üzemanyag-kereslet és idén szinte minden piacon elapadtak a finomított olajtermékek, és ez különösen a dízelből, a kerozinból és a háztartási tüzelőolajból álló csoportra, vagyis a középdisztillátumokra igaz. Ilyen előzmények után egyezett meg az EU a tengeren szállított orosz olaj- és olajtermékek embargójáról, és csak az javított valamennyit a helyzeten, hogy a tengeri szállítmányok leépítését, hat, illetve nyolc hónap időtartamban írták elő.

Önmagában Pletser szerint a Mol Dunai Finomítója kevés ahhoz, hogy a nyári időszakban a teljes régiót ellássa, ilyenkor nekik is be kell hozniuk termékeket. Az import most Magyarországra, mint írtuk, senkinek sem éri meg, de a magyar olajvállalat ebben az időszakban a saját másik két finomítójától, elsősorban a pozsonyitól hozza be az árut. Viszont például Pozsonyban is épp most van a nagy leállás, május közepe óta, ami július 15-ig tart. A szakember úgy tudja, a disztillációs tornyot a pozsonyi finomítóban nem állítják le, de a Dunai Finomítóban is lesz leállás majd a harmadik negyedév végén.

12-14 napra elég a kölcsön üzemanyag
Minden elemző arra számít, hogy idén nyáron rekordot dönt az üzemanyag-kereslet. A NAV-nál egyelőre áprilisiak legfrissebb elérhető jövedéki statisztikák és ha itt összevetjük az utolsó békeév, vagyis 2019 áprilisának, illetve az idei áprilisnak a motorbenzint és gázolajat illető forgalmi adatait, kiderül, hogy már most jócskán több üzemanyag fogy az országban, mint a koronavírus előtt: három éve áprilisban 167,6 millió liter benzin fogyott az országban, most áprilisban több mint 174 millió liter került forgalomba, gázolajnál ez a szám 381,2 millió és 407,6 millió liter.

A 2020 áprilisi adatok 110,4 millió liter benzinről és 305,5 millió liter gázolajról szóltak, de az idei március már durva megugrást mutat a dízelforgalomban: 2019-ben 365,6 millió liter volt, a rá következő két évben valamelyest kevesebb, majd idén 478,2 millió literre lőtt ki a benzinturizmus berobbanása miatt.Az nem ismert, hogy az OMV mekkora keresleti felfutással számol a saját kútjain vagyis mennyivel több üzemanyagot kell most kipótolni. Pletser ugyanakkor úgy véli, a vállalat 2019-es júliusi fogyasztásából kiindulva a magyar kormány által folyósított segéllyel most 12-14 napra elég benzint és dízelt kapott az osztrák cég, vagyis elméletileg a mintegy 200 hazai kútjuk ellátása ennyi időre megoldott. Vagyis addig tarthat tehát a kölcsönbenzin, amíg az igazi nyári felfutás el nem kezdődik és a addig kellene valahogy újra elindítania a finomítót Schwechatban.

Az OMV az osztrák ellátás helyzetéről legutóbb június 10-én adott ki hírt, miszerint a felszabadított osztrák stratégiai tartalék „biztosítani fogja az ellátást az új ellátórendszer teljes megvalósulásáig.” Ez ez elméletileg egy hat napra elegendő tartalék, de az is lehet, hogy ez már múlt idő, mivel az osztrák állami segítségnyújtásról már röviddel a baleset után megérkeztek a hírek. Amennyiben viszont a felhasználás a becsléseknek megfelelően alakult, mára már nem maradt az állami adományból semmi.Az OMV a stratégiai tartalékon kívül a finomítói hálózatának kapacitásait használja fel a termeléskiesés pótlására, maximalizálják egy kisebb nyersolajlepárló egység disztillációs kapacitását, és vásárolnak termékeket a partnervállalatoktól is.

A Mol annyit közölt, hogy az OMV helyzetével kapcsolatban nem tisztük nyilatkozni, illetve azt, hogy stratégiai vállalatként gondoskodnak az ország energiaellátásáról, és minden forgatókönyvre fel vannak készülve.

loading...